Eveniment

Published on iulie 23rd, 2023 | by Marius

0

Paradisul florilor în pictura Oniței Mureșan

”Zâmbet din Paradis”, pictură de Onița Mureșan

Galeria Căminul Artei, București

Autoportret de floare

Marius Tița

Oamenii visează în grădini magice. Își pun în acest ideal speranțele și așteptările, gândurile și visele. Trecerea este subtilă, nu insesizabilă, ci doar plutind ca o înălțare. Limitele și delimitările dispar, imersiunea în spațiul ideal este deplină. În același timp, este cea mai concretă edificare a spațialității în lumea ideilor, în partea lor înaltă, de aspirație intensă.

Suntem atrași de grădini, ne place să le vizităm, ba chiar să trăim o viață în splendoarea lor. Ar fi frumos ca acesta să fie de fapt păcatul capital, să tânjim mereu după paradisul pierdut și să-l căutăm peste tot, și în pictură, și în natură! Este paradisul de zi cu zi, mai înalt decât filosofia aspirației și a spiritului, o lume pe care suntem obișnuiți să o limităm la percepții.

Onița Mureșan, artistă a picturii, trăiește în grădini de vis, de paradis. Una este cea care îi înconjoară casa, iar cealaltă este adusă de ea pe pânză, în pictură. Și acolo, pe șevalet, le face portrete florilor, chiar și portret de grup, cu colț de grădină și parfumuri colorate.

Cu măiestria cromatică a unui preaplin de încântare, cu tonuri aparte, puse în comparație, dar și în complementaritate, Onița Mureșan construiește în tușe ferme, intense, de materie cromatică vie. Culoare pulsează intens, vie, caldă, în formă de floare. Cerul aproape că lipsește, dacă nu are o culoare de atmosferă, o haină specială pentru acest joc, această sărbătoare. Insistent, într-un colț de sus apare un strop de cer, care fie se bagă și el în cadru, fie are menirea de a da înălțime compoziției. În plan secund, elemente personale vin să ne plaseze în planul terestru al artistei, în mijlocul minunatului său univers artistic ce poate fi invocat petală cu petală.

Expozițiile pictoriței Onița Mureșan pot avea multe nume și titluri, fie de paradis, de vis și de vegetal-floral, chiar și peisaje sau stop-cadru, dar toate sunt, de fapt, autoportrete de flori.

Tags: ,


About the Author



Back to Top ↑