Uncategorized

Published on ianuarie 8th, 2024 | by Marius

0

Păretarele de sticlă, Nicu Dumitrescu vasăzică

Nicu Dumitrescu, în prima sa expoziție care prezintă păretarele

Marius Tița

În expoziția ”dor și drum”, pe care a deschis, împreună cu o mare artistă, Elena Borundel, în decembrie 2023, la Muzeul Satului, Nicu Dumitrescu ne prezintă în premieră un capitol aparte din creația sa, o noutate absolută în creația plastică. Artist care modelează sticla și metalul, Nicu Dumitrescu inventează o temă aparte, păretarele din sticlă.

Este vorba de acele păretare ”desenate” prin coasere pe pânză cu scene și mesaje de la contactul lumii rurale cu modernismul de pe la mijlocul secolului XX. Temele sunt casnice, vorbesc despre femeia-gospodină, cea devotată soțului și familiei, sunt subiecte romantice, patriotice sau religioase. Le-am văzut cam până la Revoluție în casele bunicilor de la țară, apoi au dispărut, fiind ori aruncate, ori recuperate de vreun cercetător înțelept.

Deși în titlu am folosit o parafrazare a textelor acestor păretare, cele puse în sticlă de Nicu Dumitrescu refuză această abordare superficială, deși ar fi putut avea un succes uriaș, ajungând în zona bancurilor și a vorbelor contemporane de duh. El aduce în creația sa păretarele cunoscute, mesajele celebre de atunci dar și desenul lor, ca să nu zic designul. Constatăm astfel cât de unitare sunt desenul și caligrafia acestor păretare, făcute după un anumit model, răspândit informal de către români, în deceniile de mijloc ale secolului trecut. Le aflăm, la fel de importante, și la maghiari, și la germani, cu exact același spirit – romantic, social sau religios –  al păretarelor cusute, limba fiind, desigur, diferită.  

Nicu Dumitrescu recuperează aceste imagini și le pune în sticlă, pentru a le aduce pe simeză. De fapt, el reface aceste imagini extrem de expresive în sticlă arsă în cuptor, pentru fuziune. Sticla păretarelor sale are cutele de la atârnarea pe perete pe care o au originalele din pânză. Ideea este atât inedită, cât și extrem de laborioasă. Trebuie să mergem mai departe de receptarea de secol XXI a mesajelor naive și romantice și să înțelegem deplin acest capitol de artă propus de Nicu Dumitrescu, cu estetica sa aparte.

Aceste cuvinte vin să autentifice capitolul păretarelor din sticlă pe care Nicu Dumitrescu înscrie în cronica artelor plastice, acea evidență ce va deveni istorie. Să amintim momentul: 6 decembrie 2023, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, din București, România.

Tags: , , ,


About the Author



Back to Top ↑