Reportaj

Published on noiembrie 9th, 2021 | by Marius

0

Pensiunea ”Doi căpitani”, un spațiu al artelor

Marius Tița

Canalul Sulina este ca un mare bulevard tras prin mijlocul Deltei Dunării. Dacă stai pe mal, îți trec pe sub nas, cu ceva viteză, adevărate lame de blocuri de locuințe, bastimente ce par atât de ușoare în alunecarea lor. Canalul Sulina este și coloană vertebrală și arteră principală a Deltei. 

Cam pe la mijlocul canalului-braț al Dunării se află localitatea Crișan, cu case pe o faleză lungă și dreaptă, case aliniate pe o parte și cu fluviul, cu mărgele din debarcadere, pe partea opusă. În jumătatea dinspre Sulina a localității se află pensiunea ”Doi căpitani”, cu o terasă prietenească la stradă și cu dotări ce se descoperă pe măsură ce pătrunzi în acest spațiu ca o oază de sejur binecuvântat.

Sala principală, a restaurantului, este un spațiu amplu, înalt, și se deschide spre o curte interioară ca un forum sau lounge. Spațiul interior este înconjurat, în formă de U, de zona de cazare, zece apartamente dispuse pe două nivele, livingul și baia, la parter, iar la etajul, accesibil pe o scară interioară, dormitorul cu un pat matrimonial și un mic balcon, tot spre curtea interioară. Cum îi stă bine unei pensiuni din Deltă, în oferta culinară aflăm pește în cele mai apetisante formule și delicioase preparări.

Descrierea nu ar fi completă dacă nu am pomeni de piscină, ca un umlaut pe litera U a arhitecturii descrise mai sus, de terenul de sport ce urmează, apoi podețul romantic peste partea de mlaștină, care se oprește în micul debarcader al canalului dinspre Delta nețărmurită ce se desfășoară în spatele pensiunii.

În acest spațiu, care predispune la comunicare, sunt organizate, din 2015, întâlniri ale pictorilor, acele cunoscute tabere în care artiștii sunt invitați să lucreze într-un peisaj generos, așa cum este și cel al Deltei. În prezent, ”Doi căpitani” este o adevărată pensiune artistică, deținând deja un patrimoniu semnificativ de pictură contemporană, realizată de mari artiști ai României chiar în acest spațiu al pensiunii. Sau, desigur, în împrejurimile Deltei de la Crișan, acolo unde pictorii și-au instalat șevaletul plein-air. Oaspeții pensiunii descoperă în apartamentele sejurului lor picturi realizate de pictori recunoscuți ai României, care au locuit, de cele mai multe ori, chiar în acele apartamente.

Cea mai recentă ”Întâlnire de pictură în Deltă” a avut loc în septembrie 2021 și i-a avut ca invitați pe Marinela Măntescu, Galina Vieru, Stela Filip, George Păunescu, Mihai Şerbănescu, Nahum Sternberg, Mugur Popa, Rareş Kerekes, Radu Goia și Sergiu Moise. A fost o perfectă fuziune a frumuseții mediului natural al Deltei și a creației plastice.

Pentru pictorul Ammar Alnahhas, Delta este un subiect de suflet

Participarea la o astfel de întâlnire și succesul ei se simte, ca la ”Doi căpitani”, în entuziasmul participării și a tot ce înseamnă timpul petrecut împreună, lucrările realizate, energia cromaticii și armonia desenului din aceste pânze, reluarea în creația fiecăruia dintre participanți a acestui subiect, a fiecărei descoperiri din mijlocul Deltei. La ”Doi căpitani” descoperim multe picturi realizate de artiștii care și-au pus șevaletul în Deltă, în timpul acestor întâlniri de creație artistică. Este, de departe, cea mai importantă colecție de artă contemporană de vârf, cu subiect din Delta Dunării. Mai mult, aceste picturi sunt realizate chiar acolo, la pensiunea artistică ”Doi căpitani” din Crișan.  

Pensiunea ”Doi căpitani” și o navă de mari dimensiuni care trece pe canalul Sulina

Tags: , , , , , , , , , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑