Eveniment

Published on septembrie 18th, 2017 | by Marius

0

Pictura deplină a lui Marin Petre Constantin

MARIN PETRE CONSTANTIN

expoziţie de pictură  şi desen
Muzeul de Istorie Târgoviște.

Vernisajul expoziţiei a avut loc duminică, 10 septembrie 2017, și a fost prezentat de Marius Tiţa. Au participat soţia regretatului artist, Victoria Petre, copii săi, Margareta Iordache Petre si Gheorghe Petre, și gazda evenimentului, dr Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”.

Sunt prezentate în jur de 70 de picturi, predominant fiind peisajul citadin ce ilustrează dialogul plastic, între culoarea locală a vechiului oraș – un adevărat atelier de pictură al artistului Marin Petre Constantin și a reconstrucției ce a urmat în perioada anilor 1970-1980. Nu lipsesc portretele și naturile statice cu flori. Sunt expuse mai multe picturi ce poartă semnătura artistului Marin Petre Constantin și se află în patrimoniul Muzeului de Artă Târgoviște.

 

Pictura deplină a lui Marin Petre Constantin

Marius Tiţa

Opera pictorului Marin Petre Constantin este o adevărată epopee, scrisă la şevalet, cu lumină şi culoare. Întreaga sa viaţă a fost dedicată, sincer şi cuminte, harului de a construi imagini, de a interpreta văzutele, chipuri şi peisaje. Narator intens, pictorul descrie, cu talent şi meşteşug, lumea din vremurile lui care, uneori, sunt şi  vremurile noastre. Iar dacă vorbim numai de la noi, să recunoaştem că repede cădem în inerţia amintirilor, a evocărilor şi a cronicilor, scăpând din vedere subtila artă a picturii. În imaginile sale, în fiecare colţ de Târgovişte, vechi sau nou, aneantizat sau supravieţuitor, redat pe pânză sau hârtie de Marin Petre Constantin, se află magica alcătuire picturală, dovedită în fiecare tuşă. În pânzele sale dar şi în viaţă, artistul a trăit pictura în deplinătate, asta ne-a lăsat şi nou, admiratorii săi, şi asta a sădit în destinul celor pe care i-a îndreptat spre minunata strădanie a picturii. Este grijă mare în alegerea culorilor, a spaţiilor de lumină şi umbră, a înaltului şi a vibraţiei. Şi timpul şi spaţiul se adună în arta sa, vorbind de la sine într-o poveste de spirit ce nu are cum să se oprească. Şi orice a pictat, indiferent ce privim, ce ne-am adus a admiraţie în faţă, îi putem da un nume: Târgovişte. Adică viaţă şi moarte, copilărie şi fericire, istorie şi uitare, artă şi amintire. Iar creatorul acestei opere este Marin Petre Constantin.

Ovidiu Cârstina, Gheorghe Petre, Victoria Petre, Margareta Iordache Petre, Marius Tiţa

 

 

Marius Tiţa

 

   

   

   

Pictorul Vasile Popa

 

Pictorul Mihai Şerbănescu

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑