Reportaj

Published on ianuarie 20th, 2016 | by Marius

0

Poveste de iarnă cu licitație de artă

Cristina Tița

Vă vine să credeți că a fost o vreme când exista doar o singură casă de licitații, iar întâlnirile pe care le organiza aveau loc chiar într-o sală de spectacol. Asta poate pentru a ajuta participanții să fie mai inspirați. Ei bine, deși poate că nimeni nu-și mai aduce aminte, atât de mult a fost de când n-am mai participat la o licitație adevărată.

                Asta pentru că acum până și vremurile comerțului cu artă au evoluat, și licitațiile se pot urmări în timp real, on line. Ba, se poate participa la ele chiar de acasă, dacă ai o conexiune destul de bună și bani îndestulători.

                Dar nu despre evoluția licitațiilor în mediul informatic va fi vorba. Vreau să spun mai degrabă povestea licitațiilor clasice, în care vânzători și cumpărători deopotrivă se întâlnesc, schimbă impresii, au încredere unii în alții și în final încheie afaceri.

                Sala de spectacol de odinioară a devenit de mult o amintire. Prea era mare, iar spectacolul s-a mutat în altă parte, însoțit adeseori de breaking news. Între timp au apărut mai multe case de licitații, lucru deloc rău, concurența fiind adeseori un factor de progres. Piața s-a mai așezat, a devenit mai diversă, dar și mai pretențioasă.

                Acestea fiind noile condiții, ultima licitație organizată anul trecut de Goldart a fost un prilej de rememorare a ceea ce a fost, dar și o întoarcere la vechile obiceiuri, însă în ton cu timpurile moderne. Casa în care se organizează ședințele de licitații pare construită special pentru întâlnirea dintre vânzător și cumpărători, semn că amenajarea ei în acest scop a fost un succes. Există destul loc pentru ca lucrările să fie expuse, privite, admirate, dar și în care potențialii clienți să se poată întâlni, să poată schimba opinii, să se bucure de ce au achiziționat.

                Mijloacele moderne sunt, desigur, omniprezente. Internetul, telefoanele mobile, calculatorul – nimic nu lipsește. Dar mai este ceva în plus. O atmosferă relaxată, de familie care te așteaptă să-ți arate ceva bun, organizatori care te primesc cu zâmbetul pe buze, bucuroși că le-ai trecut pragul, cumpărători cu telefonul la ureche și cu ochii pe monitor, atenți la evoluția prețurilor, dar și colecționari obișnuiți, a căror lume specială se întrevede doar din conversațiile devenite brusc foarte detaliate, în funcție de ce urmează să se vândă.

                Oferta a fost fără cusur, cuprinzând pictură, obiecte de valoare îndeobște cuprinse în secțiunea diverse, ceva nou, ceva vechi, ceva care să te inspire până într-atât încât să-ți dorești să pleci cu el acasă. Participanții au fremătat curioși-invidioși când ceva presupus dorit a devenit brusc foarte tentant, iar prețul a începu să alerge speriat, fugărit de mai mulți doritori pofticioși.

                Printre zâmbete, oftaturi, aplauze și felicitări mi-am dat seama ce dor mi-a fost de o licitație adevărată. Sper ca până data viitoare să nu mai treacă atât de mult timp!

12

Alexandru Ghilduș, la conducerea licitațiilor GOLDART

 2 3

Marius Tița, Cristina Tița, Luminița Ghilduș, Alexandru Ghilduș

1

Livia Deaca, Cristina Tița, Mircea Valeriu Deaca, Mihnea Tița

4 5

 30 31

Imagini de la licitația și recepția GOLDART din 19 decembrie 2015

Tags: , , , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑