Infoagenda

Published on august 22nd, 2018 | by Marius

0

Prima ediție a Simpozionului Internațional de Artă „Renaștere prin Artă”, la Castelul Regal de Vânătoare de la Lăpușna, Mureș

În perioada 27 august – 2 septembrie 2018, va avea loc prima ediție a Simpozionului Internațional de Artă „Renaștere prin Artă” la Castelul Regal de Vânătoare de la Lăpușna, comuna Ibănești, județul Mureș.

Cu ocazia Simpozionului, distinși invitați de pe 3 continente, artiști plastici si personalități de renume internațional din domeniul artei și culturii se reunesc într-un demers artistic de punere în valoare a patrimoniului cultural tangibil, intangibil și natural al Văii Gurghiului, prin intermediul artei.

Din străinătate, se vor afla pentru prima data la Lăpușna: Azem Kucana, artist plastic din Albania, Robin Chuter, artist plastic din Anglia, Elisaveta Angelova și Nikolai Angelov, artiști plastici din Bulgaria, Evi Kirmakidou, artist plastic, profesor, curator și Emmanuel Mavrommatis, profesor emerit, critic, istoric de artă, curator din Grecia, Burhan Ahmeti, artist plastic, profesor, curator din Macedonia, Ion Carchelan, artist plastic din Republica Moldova, Anastasia Tarasenko și Violetta Mishchenko, artiști plastici din Ucraina, Farrukh Negmat Zade, artist plastic din Tajikistan, Mabrouka Chargui Brinsi și Aysha Debbish, artiști plastici din Tunisia, Dominika J. Rostocka, arhitect și designer din Polonia. Alături de aceștia, din România participă Maria Gliga, artist plastic, Carmen Olteanu, artist plastic, Mugur Popa, arhitect, artist plastic, Marius Tița, critic, istoric de artă, curator, Lucian Bichigean, artist plastic și Nicu Baltaru, artist plastic. La activitățile artistice ale simpozionului vor participa și invitați surpriză, meșteri populari din zona Văii Gurghiului.

Programul simpozionului, deschis publicului de toate vârstele, cuprinde 4 expoziții de pictură la Castelul Regal de Vânătoare din Lăpușna, Biblioteca Municipală „Petru Maior” și Muzeul Etnografic „Anton Badea”, Reghin. Activitățile de creație plastică se vor desfășura la Castelul Regal de Vânătoare, Lăpușna, în Satul Alegoric al Comunităților Văii Gurghiului și la Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin.

Simpozionul, aflat la prima ediție, face parte dintr-un proiect cultural de durată, inițiat de Marilena Iepan, director de program al Asociației Media Matrix din Târgu Mureș. Prezentă în ultimi ani, în calitate de artist acuarelist la festivaluri, expoziții și tabere de artă internaționale în peste 10 țări, Marilena Iepan s-a născut la Reghin și are rădăcini de familie pe Valea Gurghiului, comuna Ibănești.

Simpozionul este organizat în parteneriat cu S.C. GRAND S.A, Târgu Mureș, Primăria Municipiului Reghin, Primăria Ibănești, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Biblioteca Municipală „Petru Maior” și Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin. Sponsori ai evenimentului: Nevskaya Palitra – St. Petersburg, ProfiArt București, Baterii-lux.ro Grohe, București, “Rezidența pentru Vârstnici Valea Izvoarelor”, Pacovis România S.R.L., Mirdatod, Ibănești, Rubik Globe București, Laborator „Căsuța Bunicii” Ibănești, Restaurant Terasa Gliga Reghin.

 

  

 

   

 

   

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑