Eveniment

Published on noiembrie 8th, 2020 | by Marius

0

”Regards enracinés”, cu pictorul tunisian Sadok Gmach

Am avut ocazia să îl întâlnesc pe Sadok Gmach, vestitul pictor tunisian, în 2018, în insula Djerba, la întâlnirea internațională a artiștilor la care am fost invitat de pictorul româno-sirian Ammar Alnahhas, participant la reuniune, și de Henda Loulizi, organizatoarea DjerbaDREAM.

Pictorul Sadok Gmach s-a născut acum fix opt decenii, în Tunisia, patria artistului și a operei sale. A avut prima expoziție la 16 ani și și-a dedicat picturii întreaga sa viață. A fost implicat în evenimentele care au construit arta acestei frumoase țări din nordul Africii, în vremuri ciudate sau de-a dreptul cumplite, dar și în modernitatea luminoasă ce a urmat. Era vremea tinereții, personale dar și a Tunisiei independente, o lume nouă, entuziastă și optimistă, căreia pictorul i-a dedicat culorile țării și frumoasa energie a acelor vremuri. A participat la grupuri de artiști și curente artistice, la zbateri și dezbateri, a pictat și a venit cu pânzele sale pe simeze.

La aniversare, pictorul Sadok Gmach a deschis ”Regards enracinés”, expoziția sa de pictură, de la Galeria Mosaique din Tunis. Avem a-i mulțumi lui Mohamed El May pentru imaginile de la vernisaj. În încheiere, gândurile m-au dus la zilele paradisiace din iulie 2018, când l-am întâlnit pe pictorul Sadok Gmach, în insula Djerba.

Marius Tița

Întâlnire de artă în Djerba, 2018

Marele pictor tunisian Sadok Gmach și criticul român de artă Marius Tița

În expoziția DjerbaDREAM, lângă pictura reprezentantului României, Ammar Alnahhas

Sadok Gmach și Ammar Alnahhas, în expoziția din Djerba

Doi pictori tunisieni, Sadok Gmech și Salouha Hamdi

Înconjurat de copii, o lecție de pictură la nivel înalt

Semnat: Sadok Gmach

Tags: , , ,


About the Author



Back to Top ↑