Eveniment
Published on octombrie 13th, 2018 |
by Marius
Sărbătoarea Breslei Restauratorilor şi Creatorilor de Artă Sacră din România
„Nimeni, aprinzând făclia, n-o ascunde sub un vas, sau n-o pune sub pat, ci o așează în sfeșnic, pentru ca cei ce intră să vadă Lumina.”
Evanghelia după Luca
Cu ocazia zilei Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, patronul şi ocrotitorul pictorilor, Breasla Restauratorilor şi a Creatorilor de Artă Sacră din România a organizat, în spațiul generos și întotdeauna primitor al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, partener tradițional al Asociației Filiala Artă Plastică Religioasă și Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România, sărbătorirea acestei zile.
Într-o frumoasă zi de 18 octombrie, în acest an, la Biserica din Gorj din Muzeul Satului a avut loc pomenirea membrilor breslei trecuți în eternitate, de la zugravii de subțire la întemeietorii Sindicatului Artelor Frumoase, devenit, ulterior, Uniunea Artiștilor Plastici din România, respectiv a fondatorilor Asociației Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare.
A fost vernisată expoziția anuală de artă religioasă și restaurare, devenită o frumoasă tradiție a spațiului plastic românesc. Ca de obicei, pe simeza sălilor ”H.H. Stahl” și ”Foaier” de la Muzeul Satului sunt prezentate lucrări de artă religioasă, de inspirație religioasă sau cu subiect religios.
Organizată în zi de mare sărbătoare, de Sfântul Luca, zugravul Maicii Domnului, expoziția prezintă activitatea artiștilor breslei în plan cultural, într-o notă personală specifică fiecărui artist participant, creațiile, căutările de atelier și realizările din anul ce se apropie de sfârșit.
Expun artişti plastici profesionişti, membri titulari şi stagiari ai U.A.P din România şi absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Arte, alți artişti plastici profesionişti cu activitate importantă în domeniul artelor vizuale sau al restaurării bunurilor culturale, dar și elevi ai Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București.
Deschiderea expoziției a fost prezentată de criticul de artă Marius Tița.
Expoziția este deschisă până pe 15 noiembrie 2018, de miercuri până duminică între orele 10,00 – 18,00.
Curatori:
Irina Sava, Cristian Olteanu
Co-organizator:
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Parteneri:
Universitatea Naţională de Arte – București, Liceul de artă „Nicolae Tonitza”
Relații și detalii suplimentare la tel.: 0763 618 358, 0723 500 359.
Tags: Asociaţia Filiala Artă Plastică Religioasă şi Restaurare a Uniunii Artiştilor Plastici din România (AFAPRR), Cristian Olteanu, Irina Sava, Liceul de artă "Nicolae Tonitza", Marius Tița, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”., Universitatea Naţională de Arte Bucureşti