Eveniment

Published on iunie 16th, 2022 | by Marius

0

SERAFIMI – Florian Mihăilescu și Nicu Dumitrescu la Artoteca

Marius Tița

Armonii și erminii, spirit și speranță

SERAFIMI este o expoziție puternică și delicată, sensibilă și expresivă. În general, se ajunge greu la o stare cursivă în situația unei expuneri ce vine clar cu o diversitate tehnică, cel puțin. Dar, când vorbim despre o rezonanță spirituală de înalt nivel, când trecem direct la atmosferă și mesaj, răsplata este pe măsură. Acesta este efectul luminos reușit de cei doi artiști expozanți.

Îngerii și sfinții lui Florian Mihăilescu coboară pe pământ și cântă viața și dumnezeirea. Precum în cer și pe pământ, sublim neo-bizantin în culori pastelate, ne stăpânește senzația de mister și plutire. Este un discurs armonios și intens, care ne cucerește repede și iremediabil. Imaginea profundă pe care o citim pe pereții unei biserici se desprinde pentru a veni spre noi, spre oameni, în straie luminoase, și ne relevă toată frumusețea și intensitatea sa. Arta lui Florian Mihăilescu vine din vechimea întocmirii erminiilor și ni se arată într-o trăire estetică de mare modernitate, o așteptare nesperată și cu atât mai mult bine-venită.

Fascinat de materia tradițional modelată spre alcătuiri artistice, Nicu Dumitrescu aduce sclipirea de sticlă și metal, și duce gândirea de vitraliu spre armonia expoziției SERAFIMI, una dintre cele mai frumoase simeze de care ne-am bucurat în ultimul timp. Artistul stăpânește magistral efectul postamentului în expunerea sculpturală și îl construiește în fiecare dintre lucrările sale, în sublimul discurs al materiei. Sticlă și metal, piatră și lemn, în prelucrări și tratamente speciale, meșteșugite, contribuie la atmosfera întregii expuneri. Arta lui Nicu Dumitrescu vine și ea de pe tărâmul credinței și al trăirii religioase pentru a exprima o clipă de încântare artistică. Nu de puține ori am asemănat lucrarea și viziunea sa cu un desen în metal și în sticla care îi aduce culoarea, fie difuză, ca de acuarelă, fie intensă, ca un accent esențial. SERAFIMI, expoziția realizată de pictorul Florian Mihăilescu și de sculptorul Nicu Dumitrescu este un moment plastic rar și intens, de mult pregătit și mult așteptat, care ni se arată în toată frumoasa sa splendoare, dătătoare de trăire, spirit și speranță.  

George Radu Serafim, Nicu Dumitrescu, Florian Mihăilescu, Marius Tița

Tags: , , ,


About the Author



Back to Top ↑