Eveniment

Published on august 26th, 2019 | by Marius

0

Și a fost Rezidența artistică Tescani!

În acest an, tabăra de artă de la Tescani a însemnat

Ilie Boca, Dionis Puşcuţă, Ştefan Pelmuş, Dumitru Macovei, Liviu Suhar, Mihai Chiuaru, Ovidiu Ionescu, Vasile Crăiţă Mândră, Valeriu Şuşnea, Doru Ulian, Bogdan Teodorescu, Pablo Rodriguez Guy, Ammar Alnahhas, Akmay Janos, Ovidiu Ungureanu, Mariana Popa, Cristina Ciobanu, Gheorghe Coman, Marius Tița.

Tabăra Internaţională de Creaţie ”Rezidența Tecani” a fost organizată de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” şi Muzeul Naţional „George Enescu”, secţia „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”, împreună cu ”Chromatique – Photo Studio & Art Gallery”.

Artiștii plastici au fost ”tulburați” în munca la șevalet de două vizite. Mai întâi, participanții la a lll-a ediție ”In Context”, de la Slănic Moldova s-au întâlnit cu artiștii aflați la Tescani. Apoi, au venit tinerii participanți la Școala de vară ”Film Mai Aproape”, de la Bacău, o manifestare aparte dedicată adolescenților și pasiunii lor pentru film.

Organizatorul acestor întâmplări este chiar Ovidiu Ungureanu, artist vizual, magician al imaginii, fondatorul Chromatique și participant la cele trei întâlniri – tabăra de la Tescani, ”In Context” și ”Film Mai Aproape”. Împreună cu pictorul donquijotesc Dionis Puscuta, i-a însoțit pe oaspeți la întâlnirea cu artiștii Rezidenței, iar muzeograful Emil Berceanu i-a ghidat, în limba engleză, în muzeul Enescu de la Tescani. Pictorul tescano-spaniol Pablo Rodríguez Guy a pus în scenă un performance cu culori însuflețite, împreună cu Teodora Verman, participant la Școala de vară ”Film Mai Aproape”.

Iar luni, 19 august, grupul de prestigioși artiști plastici care, în acest an, au format ”Rezidența artistică Tescani”, au sărbătorit 138 de ani de la nașterea lui George Enescu, cu vernisajul expoziției de pictură realizată la Tescani, în timpul acestei tabere de creație, și un recital de pian susținut de Ștefania Vasiliu.

Șevaletele au dispărut din peisajul Tescaniului și artiștii s-au contopit cu orizontul, pe drumul cu plopi. Ultimele tușe sunt puse în atelier, aparatul fotografic va însufleți picturile, tiparul albumului în pregătire ni le va arăta ca într-un album cu fotografii de familie iar simeza de la Bacău urmează să ne arate, în hainele de sărbătoare ale expoziției, minunata artă în care s-a transformat Rezidența Tescani 2019.

 

În vizită la Ilie Boca, fondatorul Taberei de creație de la Tescani – Valeriu Șușnea, Ștefan Pelmuș, Mihai Chiuaru

 

Mihai Chiuaru

Ovidiu Ungureanu

Pablo Rodriguez Guy

Dionis Pușcuță

Valeriu Șușnea

Vasile Crăiță-Mândră

Gheorghe Coman

”Film Mai Aproape”, în vizită la Rezidența Tescani

   

Performance Pablo Rodríguez Guy & Teodora Verman

 

 

Tescani, pe șevaletul lui Dumitru Macovei

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑