Reportaj

Published on March 16th, 2020 | by Marius

0

Statuia unui dac, la București

A fost o idee, la început, poate un pic îndrăzneață, dar din 14 martie 2020, ideea a devenit realitate. Se dorea ridicarea unei statui de dac în București, pornind de la constatarea că așa ceva nu există.

Concret, inițiatorii au decis să realizeze, în Italia, o copie a unei statui de nobil dac, pileatus, aflată în Giardino dei Boboli din Florența. Este o reprezentare antică, din porfir și marmură, de o noblețe excepțională astfel încât se poate crede că îl reprezintă chiar pe Decebal.

Documentarea realizată de inițiatori arată că, în 1584, sculptura apare în proprietatea cardinalului Andrea della Valle, celebru colecționar, iar ulterior a fost vândută cardinalului Fernando di Medici. În 1788 a fost adusă la Florența de contele Waldelli și, din 1810, se află în “Giardino di Boboli”, lângă o altă statuie de dac, capilatus sau comatus, de această dată, tot din porfir și marmură, străjuind intrarea.

Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC) a apelat la Galleria Pietro Bazzanti & Figlio din Florența, fondată în 1822, pentru a realiza copia statuii de dac, amplasată în București. După finalizare și aducerea în România, statuia a fost așezată în holul Muzeului Național de Istorie a României, în iunie 2019.

Statuia este realizată din porfir roșu închis din Egipt, cu mari pete gri, iar capul și brațele sunt din marmură alba de Carrara. Înălțimea sa este de 2,30 m, cu piedestal ajungând la 2,56 m. Greutatea declarată de maestrul macaragiu care a așezat-o pe soclu ar fi de 1,7 tone.

Dacă nu ați văzut vreodată cum este montată o statuie, aveți acum ocazia să descoperiți, pas cu pas, cum a fost montată prima statuie a unui dac ridicată în București, la 14 martie 2020. (Marius Tița)

Statuia este adusă de la Muzeul Național de Istorie a României, unde a fost expusă din iunie 2019

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1, a participat la eveniment

O fotografie cu cei implicați, înainte ca statuia să își ia zborul

Dacul din statuie și macaragiul de finețe care a pus statuia pe soclu se privesc fața în față, ocazie pentru o fotografie istorică. Două, dacă o punem și pe cea pe care tocmai o priviți

Tags: , , , ,


About the Author



Back to Top ↑