Eveniment
Published on March 22nd, 2016 | by Marius
0thelightdesign.ro – un site despre lumină
Lumina ne înconjoară, este esenţială vieţii dar şi frumuseţii, o căutăm când nu o avem şi o alungăm când ne răsfaţă, o modelăm şi o pictăm, o venerăm şi o dirijăm. Lumina este esenţială vieţii dar şi artei şi mai mereu, Lumina înseamnă Artă. Acum avem şi un site despre lumină, despre ce putem face cu ea şi mai ales ce face ea cu noi. Lumina există peste tot, în natură şi în spirit, acum se află şi pe internet, datorită lui Alin Popa, pe care îl ţinem niţel de vorbă.
Ne propui un site despre lumină?
Intr-adevar, thelightdesign.ro este un site despre lumină, dar mai ales despre cum ar trebui ea folosită. A apărut ca răspuns la o lipsă de pe piaţa online sau print din România. Există câteva ONG-uri care încearcă să dezbată problema, dar o fac timid şi destul de rar.
Cum ai ajuns în această situaţie?
Am citit pe site-urile internaţionale de profil şi i-am admirat pentru profesionalism şi informaţie, am dat vina în stânga şi-n dreapta pe cei care ar trebui să ia iniţiativa şi nu o fac, până într-o zi când, luându-i pe toţi la rând, am ajuns la mine. Drept urmare, din orgoliu, am refuzat să îmi recunosc greşeala, am cumpărat un domeniu pentru site, am schiţat, am desenat şi a ieşit primul număr.
Totul e pornit de la o iniţiativă proprie, din buget propriu, aşadar există independenţă. În momentul de faţă îmi doresc cel mai mult să apară autori pe site, care pot veni de oriunde, de la arhitecţi, artişti plastici, actori, designeri sau tehnicieni. Important e să fie deschişi şi să aibă iniţiativă.
Cine şi ce te recomandă să faci un site despre lumină?
Lucrez de peste 10 ani în industria spectacolelor, specializându-mă în domeniul luminii. Nu ştiu cum se numeşte ceea ce fac, căci nu e o şcoală în acest sens, care să-mi certifice o specializare. Pot să spun cu siguranţă că e o pasiune. Aşadar, am montat, am schiţat şi am operat lumini pentru evenimente de firmă, concerte, piese de teatru, conferinţe. Ulterior am făcut şi designul lor, adică tot procesul, de la alegerea produselor, la schiţe de poziţionare şi cablaj. În tot timpul acesta am avut constant nişte frustrări în ceea ce priveşte domeniile pe care nu le stăpâneam, mai ales prin faptul că nu aveam acces la ele: lumina de design interior (rezidenţial, comercial etc.), iluminatul arhitectural, industrial şi mai ales iluminatul oraşului – stradal, al spaţiilor verzi. Asta vine de la o lipsă de comunicare între arhitect şi tehnicieni sau light designeri. Prin intermediul revistei sper să putem face o punte de comunicare şi să creăm un nucleu al celor care lucrează cu lumina.
Vom intra pe thelightdesign.ro si ce vom găsi?
În cuprins vor fi recenzii şi studii de caz despre lumina de concert, în aceeaşi măsură cu articole despre poluarea luminoasă, evoluţia luminii artificiale, light design interior şi iluminat stradal. Mi-am propus ca o rubrică permanentă să dezbată prezenţa luminii în artă şi în istoria ei ş cred că asta e una dintre cele mai importante secţiuni ale revistei.