Eveniment

Published on iulie 24th, 2023 | by Marius

0

Vise pe urzeala timpului, țesute de Ruxandra Sibil Mermeze

de Marius Tița

În era fotografiilor cu telefonul, oamenii pictează, sculptează sau fac tapiserie. Nu toți, din fericire, ci doar cei talentați și cu menire. Ruxandra Sibil Mermeze a ales tapiseria, atunci când se fac opțiunile esențiale, și de atunci pune fir lângă fir peste fir și aduce în lumea reale imagini nemaivăzute, pline de culoare și plutire, spații intense și delicate treceri.

Tapiseria este o pictură cu fire textile. Sau o poezie, sau un balet sau de-a dreptul muzică. De fapt, magia dansului acestor ițe, urzeli și fire creează imaginea unei exprimări plastice, originale și uimitoare.

Ruxandra Sibil Mermeze este printre primele autoare de tapiserie de la noi, are o operă impresionantă și puternică. Inițiativa Centrului Cultural Art4All de a ne oferi, în cadrul festivalul său de vară, o mare expoziție cu tapiseria Ruxandrei Sibil Mermeze este ocazia potrivită de a-i descoperi opera, de a înțelege această tehnică specială a exprimării plastice și de a ne îmbogăți observația cu subtilități artistice rare, inedite.

Suprafețele de culoare descriu alegorii ce vorbesc de germinație, de viață, univers, de înalt și nesfârșit. Materialul textil aduce în discuție posibilități aparte, care îmbogățesc exprimarea. În funcție și de material, imaginația străbate spații aparte, personale dar și generale. Și poate că nu ne-am aștepta, dar desenul capătă o vibrație aparte, prin delicatele fire ce se leagă precum funigeii primăvară sau precum stropii mării pe nisip.

Vise pe urzeala timpului, Ruxandra Sibil Mermeze, 13-31 iulie 2023, Centrul Cultural Art4All, Str. Știrbei Vodă, 164, București  

Tags: , ,


About the Author



Back to Top ↑