Eveniment

Published on august 24th, 2018 | by Marius

0

Cu Raluca-Ioana Enăchescu despre ALEGORIE în mozaic, expoziție la ARCUB

În perioada 13-25 septembrie 2018, Primăria Capitalei prin ARCUB organizeză la Hanul Gabroveni – Sala Arcelor, expoziția de mozaic ,,Alegorie”, semnată de Raluca-Ioana Enăchescu.

Prin expoziția ,,Alegorie”, artista își propune să reunească cele trei arte (arta plastică, muzica și arhitectura) cu influențe majore în existența ei. Într-un spațiu arhitectural restaurat la standarde moderne, arta plastică și muzica vor dialoga completându-se reciproc.

Inspirată de frumusețea și muzicalitatea naturii și atrasă de tehnica mozaicului, artista propune o călătorie alegorică pornind de la ,,Elementele primordiale” – Foc, Pământ, Apă, Aer, purtată de ,,Adierea vântului” prin cele patru perioade care guvernează natura – ,,Anotimpurile”. Demersul plastic continuă cu o privire înlăuntrul ființei, limitată în timp și spațiu, marcată de trăiri, sentimente și experiențe. Începutul și sfârșitul sunt reprezentate simbolic și legate de prezența Soarelui. Artista dezvăluie un univers personal, intim, prin intermediul lucrărilor sale, care nu se rezumă numai la tehnica propriu-zisă, ci și la un joc de materiale, suprafețe, volume și culoare. În toate lucrările, reflexia luminii, în funcție de unghiul de privire, surprinde, uimește și însuflețește.

,,Artista Raluca-Ioana Enăchescu este o mână de artist, fizic vorbind, dar creează  lucrări excepționale în tehnica deloc ușoară a mozaicului. ,,Îmbrățișare’’ și ,,Odette’’ sunt mozaicuri alegorice, foarte puternice, pline de lumină. Cu toții știm cât de greu se realizează mozaicurile. Trebuie să apreciem mai ales momentul în care ele îndeplinesc toate calitățile artistice, inclusiv cele privind emoția pe care acestea o transmit și mesajul pe care artistul îl întrupează în creațiile sale”. (Marius Tița, 12.09.2017).

Pornind de la acest punct de vedere, exprimat cu un an în urmă, la expoziția de grup ,,Mozaic de vacanță” desfășurată la Casa de cultură F. Schiller din București, s-a infiripat, treptat, ideea și numele expoziției ,,Alegorie”.

Invitatul special al vernisajului a fost artistul plastic Elena Borundel, profesoara și îndrumătoarea artistei expozante, membru UAPR, membru UCIN, drd. Universitate Națională de Arte București, consultant la Școala de Artă București.

,,Expresivitatea obiectelor decorative se naște din exactitatea profesiei de arhitect, fapt ce o trădează în desfășurarea cu acuratețe a elementelor de limbaj plastic, linia, punctul, pata de culoare, pe diferite suporturi de lucru. Când cele trei puteri, rațiunea, voința și sentimentul se unesc într-o ecuație cu o necunoscută, rezultatul din punct de vedere artistic este creația sub orice formă. În cazul Ralucăi-Ioana Enăchescu, acest spirit creator răsare din eul său lăuntric, căutând lumina simezelor, permanent. Creația ei este o mărturisire inocentă a sufletului, devenind treptat o spovedanie cromatică, pe care o impărtășește prin expozițiile sale, publicului iubitor de frumos.” (Elena Borundel).

Expoziția poate fi vizitată în perioada 13-25 septembrie, zilnic între orele 14-20.

Centrul Cultural ARCUB

Hanul Gabroveni, Sala Arcelor, parter.

Str. Lipscani nr. 84-90, Str. Gabroveni 50-53, sector 3, București

Raluca-Ioana Enăchescu s-a născut în 1974, în București. În  2000 a absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu’’ din București, specializarea Arhitectură. Cu studii aprofundate de pian în perioada copilăriei, Raluca-Ioana Enăchescu și-a început activitatea în domeniul artelor plastice la sfârșitul anului 2014, în cadrul Școlii de Artă București, sub îndrumarea artistului plastic Elena Borundel. În ultimii patru ani a avut o intensă activitate artistică, atât pe plan creativ, cât și pe plan expozițional: prima expoziție personală în anul 2017, 3 expoziții de grup în Italia (Taranto, Pisa, Treviso), 22 expoziții de grup în București, 2 expoziții de grup în țară și 3 vernisaje în scop caritabil. Printre cele mai importante participări se numără: prima expoziție personală ,,Anotimpurile creației, căutări de început’’ (2017, Galeria Occidentului), Salonul Anual de Artă Plastică Religioasă și Restaurare (2018, Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”), Salonul de Artă Medievală (2017, Biblioteca Națională), ,,Masca și perla’’ (2018, Palatul Parlamentului) ,,Arta de a fura timpului o clipă’’ (2017, Galeria Romană), Salonul Național de Artă Plastică ,,Atitudini Contemporane’’ (2018,Galeria,,Victoria’’, Iași), Bienala Internațională de Artă ,,Arca di Noe” (2017, Castelul Aragonesse, Taranto, Italia), ,,Tendenze visivo dopo postmodernismo’’ (2018, GAMeC Galeria Arte Moderna a Pisa). Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare și al VISARTA. Despre activitatea ei artistică, au apărut articole în Curierul Național, Revista Independența Română și pe site-urile de specialitate. Este inclusă în volumul 8 al Enciclopediei Artiștilor Români Contemporani (2018 – Editura Arc 2000), precum și în cataloagele expozițiilor de grup la care a participat.

,,Sunt un artist complex, implicându-mă în arta decorativă, pictură, grafică, artă de inspirație religioasă, bijuterie hand made, fotografie, grafică digitală, publicistică, proiecte educaționale pentru școlari, etc. Am experimentat multiple tehnici de lucru (mozaic, traforarea lemnului, papier mache, țesut, colaj textil, vitraliu Tiffany, pictură și gravură pe sticlă, icoane pe sticlă, acuarelă, etc,), însă tehnica mea favorită rămâne cea a mozaicului, căruia îi imprim o decorativitate proprie; folosesc, piese de diferite forme, materiale și dimensiuni (intarsii de metal – cupru, elemente naturale) combinâd cu tehnica papier mache pentru a ieși în relief și a da volum unor elemente din cadrul compoziției. Lucrările mele reprezintă propria expresie plastică și nu au influențe din mozaicul bizantin sau cel antic roman.

,,Creația reprezintă scânteia Divină prelucrată prin sufletul şi mintea artistului’’.

O lucrare – o creaţie este „un eu” la momentul respectiv, pentru că la creaţia anterioară am fost „cineva”, iar la creatia următoare voi fi „altcineva”.

Dacă în prima expoziție personală din anul 2017, intitulată sugestiv ,,Anotimpurile creației, căutări de început’’ artista a reunit lucrări realizate în diverse tehnici de lucru (mozaic, acuarelă, vitraliu Tiffany, traforarea lemnului, pictură și gravură pe sticlă, țesut, colaj textil, etc.), expoziție care a reflectat primele sale căutări artistice, la cea de-a doua expoziție personală, intitulată ,,Alegorie’’ o regăsim într-o perioadă de început de maturizare artistică, decisă să aprofundeze și să se ,,rafineze’’ în tehnica mozaicului.

Imagini de la vernisajul expoziției de mozaic ”Alegorie”, realizată de Raluca-Ioana Enăchescu, care a avut loc sâmbătă, 15 februarie 2018

Elena Borundel, Raluca-Ioana Enăchescu, Marius Tița

Dan Preda, Marilena Iepan, Raluca-Ioana Enăchescu, Marius Tița

Marius Tița, Cristina Tița, Raluca-Ioana Enăchescu, Matei Enric

 

Tags: , , , ,


About the Author



Back to Top ↑