Eveniment

Published on iunie 18th, 2018 | by Marius

0

DjerbaDREAM, un eveniment artistic de excepție

Festivalul prietenilor Medinei (Le Festival des Amis de la Médina) se desfășoară anual în orașul Erriadh din insula tunisiană Djerba. El și-a propus mereu să fie un catalizator de schimburi și de creativitate, să promoveze diversitate culturală, deschiderea și valorizarea patrimoniului.

De la lansarea programului, în 2009, s-a dorit crearea unui mediu convivial de promovare și protejare întregul patrimoniu  cultural, architectural, artistic și culinar  care a știut să traverseze veacurile. La capătul a 5 ani de existență, s-a impus o reflecție strategică asupra viitorului festivalului. Au fost căutate piste noi, care să funcționeze împreună cu scopul initial – salvarea patrimonioului tangibil și intangibil din Djerba și insuflarea unei noi dinamici a valorii culturale adăugate satului, insulei și întregii regiuni. Astfel s-a decis lansarea întâlnirilor artistice DjerbaDREAM.

Odată cu integrarea unei noi dimensiuni artistice, care se înoiește fără încetare, s-a căutat ancorarea tot mai mult în mediul local a Festivalului Prietenilor Medinei, odată cu deschiderea sa internațională. Din aceste două perspective se nasc obiective multiple:

–           Deschiderea Festivalului spre cadrul inernațional și creșterea participării

–           Creșterea contribuției sale culturale și artistice la dezvoltarea regiunii și la dezvoltarea turismului cultural

–           Promovarea libertății de creație și susținerea creației artistice naționale sub toate formele sale.

DjerbaDREAM își propune să fie o agora a artei, în diferite stiluri, tendințe și viziuni.

Timp de două săptămâni, în jur de 50 de artiști de renume internațional se vor afla în

Erriadh, vor crea în contact direct cu locuitorii săi și vor derula ateliere de inițiere.

Venind de pe trei continente, artiștii invitați vor lucra în mai multe domenii artistice: sculptura, pictura, ceramica, gravura, fotografia, instalația.

În Tunisia, mai ales în sudul țării, activitățile culturale și artistice rămân un pic elitiste și greu accesibile majorității cetățenilor. Evenimentul își propune să reconcilieze societatea cu arta pe care să o facă accesibilă tuturor.

Prin conceptul care iese din muzeele clasice, arta, în liberă exprimare pe pereți sau în galeriile deschise întâlnirii cu artiștii, restabilește dialogul, mai ales cu tineretul care nu se regăsește încă.

Întâlnirile artistice din cadrul DjerbaDREAM  vor constitui un spațiu de dezbatere și schimb de opinii între artiști și cetățeni, urmărind:

  • Democratizarea accesului la artă și cultură și promovarea artei acolo unde ne așteptam mai puțin

  • Arta ca mijloc de expresie, de conciliere, de integrare și de diversitate

  • Creșterea curiozității artistice, mai ales în mijlocul tinerilor, pentru a descoperi vocații artistice și apariția unei generații noi de artiști tineri, creativi și conectați.

Prin acest proiect ambițios se urmărește poziționarea satului Erriadh și a insulei Djerba, ca un spațiu al artei și al culturii de stradă, insuflând o nouă dinamică, menită să se alăture celei create deja de Djerbahood și de gustul pentru artă pe care l-a suscitat.

Program:

Evenimentul se va derula timp de două săptămâni, între 25 iunie și 8 iulie, când artiștii își vor realiza lucrările în mijlocul satului, în contact direct cu localnicii și cu vizitatorii. Cele două săptămâni preced cea de a Vl-a ediție a Festivalului Prietenii Medinei, operele create de artiști fiind expuse la deschiderea festivalului.

Astfel, duminică, 24, și luni, 25 iunie, artiștii vor fi întâmpinați și repartizați în spațiile de lucru. Din 26 iunie până în 4 iulie, artiștii vor lucre în locurile  și pe suporturile repartizate, în contact cu locuitorii și vizitatorii satului. În acest timp, vor fi organizate ateliere și întâlniri cu tinerii satului și cu grupuri de elevi de la școlile de artă.

Din 5 până în 8 iulie se va desfășura a VI-a ediție a Festivalului Prietenii Medinei, cu prezentarea oficială a lucrărilor realizate, în prezența artiștilor, a publicului și a presei. Vor avea loc animații de stradă, un târg de artizanat, concrete, parada mașinilor de epocă, diverse expoziții și conferințe.

Un spațiu de excepție

Exemplu perfect de cohabitare între culture și religii, localitatea Erriadh reprezintă un symbol de pace și de deschidere spre lume.

Numit în vechime Hara Sghira, adică Micul Sat, în Erriadh trăiește una dintre cele mai vechi comunități evreiești din lume. Sinagoga La Ghriba esste cea mai veche din Africa și a fost mereu loc de pelerinaj și de rugăciune, dar și de cohabitare și comunicare.

 

Mica localitate cucerește prin atmosfera sa pașnică, autenticitate și prin patrimoniul său de excepție. Această bogăție a dus la lansarea unei cereri de înscriere în patrimoniul UNESCO.

În 2014, Erriadh a găzduit un proiect cultural inedit, numit Djerbahood, o expoziție permanentă sub cerul liber, realizată de 150 de artiști, printre cei mai buni din street art. Acoperirea mediatică internațională a evenimentului a dat localității o strălucire aparte care persistă și astăzi. Cu picturile sale murale, Erriadh a devenit o destinație culturală internațională.

În 2018, din România vor merge la DjerbaDREAM, la invitația organizatorilor, pictorul Ammar Alnahhas și criticul de artă Marius Tița.

 

Tags: , , , , , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑