Eveniment

Published on februarie 17th, 2019 | by Marius

0

Emil Ciocoiu expune la Berlaymont, în Bruxelles

To the Light

Pictură

Emil Ciocoiu

Berlaymont, Bruxelles

Emil Ciocoiu, Viziune în viitor

 

Marius Tiţa

Lumina înseamnă viață, spirit și aspirație. Pentru oameni, lumina înseamnă totul, pentru pictori, încă și mai mult. Mai mult ca la oricine, în opera lui Emil Ciocoiu înțelegem ce înseamnă lumina pentru un spirit creator și ce înseamnă culoarea pentru un pictor.

Născut nu departe de locul unde Constantin Brâncuși s-a ivit pe lume, Emil Ciocoiu și-a hărăzit prea plinul de lumină exprimării picturale. Și-a desăvârșit arta la facultatea din București apoi a plecat în lume, în căutarea Luminii. A mers pe jos, precum apostolii, printre oameni și flori, dar a și zburat, purtat de imaginație și spirit, peste tot în Imperiul Luminii, care este lumea întreagă, și i-a aflat Luminii izvorul. Lumina este în noi și în viața noastră, este în înalturi de nepătruns, unde Timpul naște Universuri. Iar el, Pictorul, desface lumina în culori pe care le adună cu uimire în construcții și alcătuiri de spirit și frumusețe, ca într-o trilogie în care, din haos, se naște materia și spiritul.

Pictorul Emil Ciocoiu

Lumina din câmpiile dorului zămisleşte credinţă şi spiritualitate. Emil Ciocoiu revine pe simeza de la Berlaymont când ţara sa natală face un pas sub lumina revărsată de ideea europeană, deţinând responsabilitatea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europane. În 2006, şi-a prezentat infinita pictură a luminii pe care a cântat-o în opera sa, tot la Berlaymont, pentru a arăta semenilor noştri, europenii, ce minunată este România ce urma să fie primită în organizația comunitară. Acum, în momente de responsabilitate dar și de recunoaștere europeană, retrăim cu toţii clipele de început ale unui drum firesc de regăsire, ca un vis frumos devenit realitate, cu o nouă expoziție care aduce pictura lui Emil Ciocoiu la Berlaymont, sediul Comisiei Europene.

Emil Ciocoiu, Coloana de foc

Trilogia Luminii

 

 

 

Profetul

 

Emil Ciocoiu, Corina Crețu, comisar european, Luminița Odobescu, Reprezentant Permanent al României la Uniunea Europeană

Tags: , ,


About the Author



Back to Top ↑