Eveniment

Published on ianuarie 20th, 2019 | by Marius

0

Irina Sava, Cristian Olteanu – In hoc signo vinces, la Piața Spaniei Gallery

Irina Sava

Cristian Olteanu

In hoc signo vinces

Piața Spaniei Gallery

Curator: Marius Tița

Vernisajul a avut loc marți, 22 ianuarie.

Florin-Ionuț Filip Neacșu, Nicolae Sava, Adrian Fundeneanu, părintele Florin Șerbănescu, Gheorghe Jack Nicolae

In hoc signo vinces, Sub acest semn vei învinge, este una dintre cele mai puternice ziceri care ne vin din vechime, din antichitate. Asta i-a spus Mântuitorul împăratului Constantin înaintea luptei sale cu Maxențiu, din 312. La scurt timp, împăratul victorios oprește persecuțiile împotriva creștinilor, permițând dezvoltarea vieții religioase și a organizării bisericii, răspândirea și înălțarea credinței. Reprezentările plastice evoluează fantastic, de la simboluri ascunse la opere din ce în ce mai ample sau chiar la dominarea creației plastice timp de secole.

Irina Sava și Cristian Olteanu sunt doi creatori profesioniști de artă plastică religioasă și printre cei mai buni restauratori de la noi. Irina este președinte în exercițiu al Asociației Filiala Artă Plastică Religioasă și Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România, succedându-i în această funcție lui Cristian. Împreună cu colegii din AFAPRR și prietenii lor organizează saloane de artă plastică religioasă și restaurare și sărbătoarea breslei, la bisericuța din lemn din Muzeul Satului.  Multe eveniment recente ale artiștilor se desfășoară, în ultimul timp, la Piața Spaniei Gallery, o altă inițiativă de suflet pentru creatorii de artă vizuală, susținută de Adrian Fundeneanu, româno-american cu experiența Smithsonianului.

Acest an a început cu o expoziție personală susținută de cei doi lideri ai asociației restauratorilor, pictori renumiți în domeniul artei religioase. În expoziția ”In hoc signo vinces”, deschisă la Piața Spaniei Gallery, Irina Sava și Cristian Olteanu expun lucrări mai apropiate de fiorul icoanei canonice, în litera erminiilor, sau din spațiul infinit al propriei și originalei propuneri de artă plastică cu subiect religios. (Marius Tița)

Irina Sava

Pantocrator

 

Dumnezeu Tatăl 

Sfânta Alisia

Sfântul Andrei

 

Somnul lui Iisus

Serafim

Cristian Olteanu

 

”Pentru cel îl căutați pe cel Viu printre cei morți?”

Tags: , , , , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑