Piaţa de artă

Published on mai 23rd, 2017 | by Marius

0

Mega BITe-gallery – Constantin Mihalache

CMihalache

Constantin Mihalache

Tel.: 0742 044 008

e-mail: costym2015@gmail.com

site: www.constantinmihalache.ro

Facebook: https://www.facebook.com/Constantin-Mihalache-778348425561337/

Amor Sfasietor 60x90

Binele si Raul Confruntarea 80x60

Campul de violete 70x50

Cosmosul in cascada 80x60

Faraonul 30x40 Dansul fantomelor 40x50

Efervescenta

Jocul ielelor Orhideea de cerneala 80x60

Padurea ecuatoriala 59x64 Paunul 50x70

Purgatoriul 40x30 SIMFONIE cosmica 70x50  Vis de vara 70x80

Constantin Mihalache s-a născut în primăvara anului 1958, la 24 aprilie, în județul Olt, iar copilăria şi-a petrecut-o alături de familie, în satul Movileni. Încă din copilărie, acesta şi-a descoperit dragostea pentru pictură, însă s-a regăsit în incapacitatea de a îşi urma pasiunea datorită contextului financiar potrivnic şi a faptului că provenea dintr-o familie de oameni simpli, cu o înţelegere precară asupra artei.

Într-un vădit contrast cu aptitudinile sale artistice, urmează Liceul industrial din Slatina; apoi devine absolvent licențiat în științe economice în cadrul Universității din Craiova. Nu se oprește însă aici, negăsind satisfacția dorită în profesia de economist, frecventează Cursurile Școlii de Detectivi și Securitate Privată, devenind în anul 2004, Detectiv particular – membru cu drepturi depline în cadrul Asociaţiei Naţionale a Detectivilor Particulari din România.

Deşi, ocazional, obişnuia să mai realizeze câte o lucrare, acesta nu şi-a dedicat timpul său exclusiv unei activităţi de creaţie. Momentul în care Constantin Mihalache se reapropie de zona artistică este la aniversarea celor 53 de ani, când primește cadou din partea fiicelor sale, un set de pensuli, pânze și vopseluri. De atunci a pictat necontenit, iar într-o perioadă relativ scurtă, a reușit să iși construiască un Portofoliu de aproximativ 300 de lucrări. Concomitent, și-a urmat pasiunea frecventând cursurile Școlii Populare de Arte din Slatina – Secția arte plastice (2012-2015) pe care a absolvit-o cu media 10.

Pictorul Constantin Mihalache este dovada vie că talentul nu are vârstă şi că uneori, se întâmplă să ne trăim întreaga existenţă în căutarea adevăratei noastre vocaţii. Mulţi dintre noi, din păcate, ajungem să părăsim această lume fără a o găsi cu adevărat, în timp ce alţii pot fi mai norocoşi…

Experiența artistică

Artistul deține un portofoliu consolidat de aproximativ 300 de lucrări, pe care după vârsta de 50 de ani este încurajat să le expună public, în expoziții personale și evenimente culturale, precum:

Urmându-și calea și vocația, organizează în luna decembrie 2013, prima expoziţie personală intitulată Catch the Vision, găzduită în București, într-un spațiu generos al Bibliotecii Naționale a României. Este primit de critici cu recenzii favorabile, astfel încât este pe mai departe încurajat să investească în parcursul său artistic.

Un an mai târziu, pictorul Constantin Mihalache se bucură de aprecierea Marelui Maestru Ștefan Popa Popa’s (pe care îl întâlnește în Slatina cu prilejul Festivalului anual Oltenii și restul lumii) și răspunde invitației acestuia de a găzdui patruzeci și cinci de tablouri în expoziția de pictură – Simfonia culorilor, în luna august 2014, în Timișoara, la Galeriile POPA’S.

Tot în anul 2014, pictorul primește o recunoaștere internațională a talentului său, cu lucrarea intitulată – Marea Nipona (Japan Sea) selectată la Categoria Merite Speciale în cadrul celei de a 4-a ediţii a concursului Anual Expoziţie de artă “Peisaje marine”, organizat de către Galeria de artă online – Light Space and Time. În cadrul competiției au participat 647 de lucrări, aparţinând artiştilor din 19 ţări din toată lumea.

C. Mihalache s-a implicat activ în desfășurarea celei de-a II-a ediții a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”, (septembrie 2014) eveniment organizat la Craiova de către Academia Internațională „Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Municipal Craiova, Consiliul Județean Dolj, Institutul Cultural Român și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”. Festivalul a reunit invitați din numeroase țări, de pe mai multe continente: China, Coreea de Sud, India, Canada, Anglia, Italia, Franța, Turcia, Liban, Ungaria, Serbia, Estonia, Bulgaria, Macedonia, Mongolia, Republica Moldova, Lituania, Noua Zeelandă, Norvegia, Slovacia, Senegal, România ș.a.

Astfel, pictorul a oferit câteva din lucrările sale miniaturale celor mai merituoși poeți și scriitori ai lumii, reuniți în cadrul Festivității de decernare a premiilor anuale ale Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu” care s-a desfășurat la Muzeul de Artă din Craiova. Totodată, artistul oltean a găzduit la Țicleni, Târgu Jiu, expoziția de pictură expresionist abstractă Simfonia culorilor, evenimentulcare a tras cortina Festivalului. Expoziția sa a fost vernisată cu măiestrie de către reputatul sculptor Vincenzo Bianchi, creatorul unor impresionante monumente din întreaga lume și membru de onoare al Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu” din anul 2009.

În anul de grație 2015, pictorul revine în București în cadrul unei expoziţii de grup, desfășurată în luna iunie, cu prilejul primei ediții a Târgului Artiștilor Independenți care fost găzduită de către Galeriile BMR. În cadrul evenimentului au participat artiști aparținând tuturor mediilor de exprimare plastică: pictură, grafică, fotografie, sculptură etc. Criticul de artă  Marius Tița a apreciat expoziția și stilul deosebit al artistului.

Constantin Mihalache primește premiul pentru pictură în cadrul celei de-a III-a ediții a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”, (septembrie 2015) eveniment cultural organizat de către Fundația Europeană „Mihai Eminescu” și Academia Internațională „Mihai Eminescu” și desfășurat sub egida „Craiova – Capitala Culturală Europeană 2021”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Local Craiova, Consiliul Județean Dolj și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”.

Festivalul a reunit și de această dată, nume sonore ale vieții culturale, creatori reputați și apreciați, între care s-au regăsit și două personalități nominalizate la una dintre cele mai importante recunoașteri internaționale, Premiul Nobel: Dante Maffia, pentru literatură, și Vincenzo Bianchi, la premiul pentru pace. Evenimentul a avut invitați de seamă la nivel internațional, din țări precum: Grecia, Turcia, Italia, Maroc, Republica Moldova, Belgia, Spania, SUA, Iran, Kenya, Azerbaidjan, Kosovo, Belarus, Austria, Norvegia, Serbia, Bulgaria, Bangladesh, Costa Rica, Rusia, Japonia, Ungaria şi, bineînţeles, România.

În anul 2016, cu prilejul ediției a IV-a a evenimentului, pictorul revine succesiv, bucurându-se de aprecierea organizatorilor și participanților.

În decembrie 2015, găzduiește o nouă expoziție – Lirică în culoriîn Vâlcea, la Biblioteca Județeană Antim Ivireanul, la invitația președintelui Cenaclului artelor al Societății Culturale Anton Pann. În cadrul evenimentului cultural a avut loc și o dublă lansare de carte, alături de participarea membrilor Clubului Umoriștilor Vâlceni.

Începutul anului 2016 îl aduce pe Constantin Mihalache în orașul său de reședință (Municipiul Slatina), cu o expoziție închinată primăverii vieții sale artistice, (“Simfonia primăverii” 4-19 aprilie) găzduită la Galeria Artis, cu sprijinul Consiliului Județean Olt și Muzeului Județean Olt.

Totodată, în vara anului 2016, artistul a participat în calitate de tutore în cadrul Școlii internaționale de vară “Constantin Brâncuși” dedicată artelor (“Reflecții ale moștenirii latine în arta lui Constantin Brâncuși” 9-19 iunie) – organizată și găzduită în Regiunea Olteniei de către Centrul Internațional pentru Artă și Creație Constantin Brâncuși, Academia Internațională “Mihai Eminescuși Clusterul Cultural “Tara Litua”.

În urma aportului semnificativ adus în cadrul evenimentului, C. Mihalache a fost invitat de către organizatori să revină cu prilejul viitoarelor ediții ale evenimentului, alături de nume sonore ale vieții culturale, precum reputatul sculptor Vincenzo Bianchi.

 La început de primăvară, în 2017, pictorul revine cu găzduirea în orașul de reședință (Slatina) a celei mai recente expoziții de pictură “Cu primăvara în suflet” (16 martie-30 aprilie), la sediul Casei de Cultura a Sindicatelor. Evenimentul dedicat artei contemporane a fost realizat cu sprijinul Uniunii Sindicale Teritoriale “Cartel Alfa” Olt, în parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor Slatina, sub egida “Galeriile ALFA” ediția a II-a.

Constantin Mihalache este și proaspăt membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Sucursala Vâlcea.

Toate evenimentele anterior menționate au fost reflectate în mass-media, emisiuni radio și de televiziune, cât și prin articole în presa scrisă sau on-line.

Cu siguranță, în Portofoliul pictorului vor urma noi expoziţii şi participări la evenimente și competiţii artistice naționale și internaţionale.

Centrul International pentru Arta si Creaţie Constantin Brancusi

Academia Internationala „Mihai Eminescu”

Clusterul Cultural „Tara Litua”

Centrul International pentru Arta si Creaţie Constantin Brancusi

Academia Internationala „Mihai Eminescu”

Clusterul Cultural „Tara

Stil şi abordare

Numeroase abordări artistice au reliefat faptul că stilul care i se potriveşte cel mai bine este cel expresionist-abstract, constând în reprezentarea gândurilor şi sentimentelor în actul picturii într-o manieră spontană, folosind tratamentul expresiv al materiei, formele abstracte şi culorile cele mai variate. Arta abstractă a fost cea care i-a oferit artistului posibilitatea de a-şi exprima perspectiva sa artistică unică şi care i-a pus la dispoziţie mijloace nelimitate în acest sens.

Adoptarea acestui stil a fost inspirată de orientarea către cultul vitezei, ritmul trepidant al civilizaţiei şi tehnicii moderne. De remarcat este curajul artistului în utilizarea culorilor tari şi vii, într-o gamă variată de tonuri.

Varietatea design-ului este inspirată din observarea minuţioasă a texturilor şi paletelor coloristice întâlnite în mediul natural (spre exemplu: păsări, corali, vegetaţie şi faună în general privite ca o moştenire strămoşească/ancestrală inestimabilă). Artistul are convingerea că mediul natural primordial reprezintă sursa vieţii şi a energiei, a tot ceea ce ne înconjoară în prezent. Astfel, prin creaţiile sale artistice, acesta intenţionează să elogieze eterna sursă –“mama natură”. Printre temele abordate de către Constantin Mihalache regăsim preponderent natura, timpul şi spaţiul, emoţiile şi trăirile umane etc.

 Prin alegerea paletei cromatice și jocul formelor, în mod deliberat, artistul plastic își propune să atragă atenția publicului, căruia îi oferă provocarea de a îl desluşi, mereu altul – caracterizat de vitalitate și ingeniozitate.

În ceea ce priveşte tehnicile utilizate, artistul aminteşte tehnica fluidă şi tehnica mixării vopselurilor direct pe pânză, tehnici despre care consideră că îi conferă o responsabilitate mai mare în armonizarea culorilor. Totodată, putem observa faptul că asimetria fluxului natural al tonurilor cromatice, împreună cu neprevăzutul mişcărilor, contribuie la statuarea unei imagini ce se doreşte a fi universală.

Prin lucrările sale, artistul plastic Constantin MIHALACHE nu se rezumă la simplele atribute ale artei decorative, ci comunică în mod direct publicului privitor, reprezentarea trăirilor sale sufleteşti. Artistul îşi propune să părăsească convenţionalul pentru a crea cu originalitate, inovaţia.

Originalitatea lucrărilor sale constă cu precădere, în faptul că acestea nu se doresc a fi reproduse. Aşadar, fiecare lucrare este un exemplar unicat, realizată manual într-o singură ediţie – cu vopsele pe bază de apă sau acrilice.

Tags:


About the Author



Back to Top ↑