Eveniment

Published on iulie 8th, 2019 | by Marius

0

PERPETUUM, de Matei Enric

MATEI ENRIC

expoziție personală

„PERPETUUM”

Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne

Str. Mihai Vodă, Nr. 17, Sector 5, București

 Expoziția este deschisă în perioada 9 – 25 iulie.

Vernisajul a avut loc marți, 9 iulie, și a fost prezentat de

criticul de artă Marius Tița și Lidia Obeadă, directoarea Centrului

 

Matei Enric

Din momentul concepției, experiența trăită în uter ne modelează creierul și pune bazele personalității, temperamentului afectiv și capacității noastre de gândire superioară” – Tomorrow’s Baby: The Art and Science of Parenting from Conception through Infancy – Thomas R. Verny si Pamela Weintraub

Pântecul matern, prima lume pe care o experimentează la început ființa (fiind întregul său univers în prima fază a existenței), în aceasta începe a se dezvolta conștiința. El îl protejează și-l hrănește pe fetus, menținându-l până în clipa nașterii într-o stare paradisiacă – în care convențiile realității și lupta pentru supraviețuire nu există.
Momentul nașterii, părăsirea acelui spațiu învăluit de căldura și armonie, lipsit de provocările vieții și experimentarea existenței de afară, este o primă traumă, ce se sedimentează adânc în subconștient. Și în întreaga existență noi suntem în căutarea întoarcerii în acel paradis pierdut, construind diverse „cuiburi”prin care refacem simbolic acel prim univers – o familie, un grup de prieteni, o casă în care ne simțim în siguranță, un spațiu în care ne simțim în armonie și învăluiți de căldură, la fel ca în acel loc primordial… Iar pe de altă parte, năzuim, ca răsplată după o viață plină de virtuți, la întoarcerea în Paradis… de fapt, căutând întoarcerea în acel loc, în pântec.
Totul pornește de undeva, iar fiecare idee se bazează pe o experiență anterioară. Iar ideea de „Paradis” este de fapt o reflexie a acelei stări primordiale din uter, o amintire păstrată adânc în subconștient, a acelei stări de grație în care am existat dinaintea nașterii. Dacă există o stare paradisiacă pe care o caută și la care să se raporteze ființa, aceasta este amintirea pântecului mamei.
Iar toată existența noastră este o perpetuă căutare a acelui loc primordial, și a acelei stări.
Expoziția de fata este o stare de meditație asupra unui subiect ce mă frământă. Iar ideile se înlănțuie și evoluează cu fiecare lucrare în parte. Iar fiecare lucrare este un moment de reflecție în care problematica se schimbă, perspectiva este mai largă și se pătrunde în profunzime, către alte orizonturi…

    

 

     

 

 

  

Tags: , ,


About the Author



Back to Top ↑