Infoagenda

Published on iunie 12th, 2016 | by Marius

0

14 iunie – O zi întreagă pentru cinci ani de AnnArt

“Galeria AnnArt a împlinit cinci ani. Nu zăbovim însă mult cu cifre şi sărbători, era chiar să nu observăm această ‘piatră de hotar’, pentru că suntem absorbiţi de ceea ce ne place nouă cel mai mult: să pregătim expoziţii de artă contemporană românească. Drept care ne-am decis să ne facem ziua memorabilă invitând iubitorii de artă la trei întâmplăriîn aceeaşi zi! Marti 14 iunie, în miezul zilei, lansăm la Grădina Botanică o carte şi începem lucrul la o gradină iar seara vernisăm expoziţia unui foarte tânăr artist şi bem vin, precum poeţii chinezi, sub clar de lună 🙂 !”                            

          Gabriela Massaci, director AnnArt

lansare de carteŞtefan Câltia: Grădini pentru Dinu Pillat

o carte pentru ţinut minte senin un trecut nedrept

marti 14 iunie, ora 14 ,

Grădina Botanică, Şoseaua Cotroceni 32

Volumul Ştefan Câlţia: Grădini pentru Dinu Pillat cuprinde reproduceri ale seriei complete de pictură în ulei şi desen în tuş realizate de Ştefan Câlţia în perioada 2013 – 2016. Lucrările au fost expuse public la galeria AnnArt în noiembrie – decembrie 2015, aflându-se acum, cu două excepţii, în colecţii private din România şi Germania. Volumul şi-a propus să ‘reţină în timp’ şi să dea un context de reflecţie acestei întâlniri aparte, prin care un pictor omagiază discret un scriitor şi face o reparaţie istorică.

Tema provine din lectura, cu ani în urmă, de către Ştefan Câlţia, a prefeţei scrise de Ileana Malancioiu la un volum de poezii ale lui Rilke, traduse în româneşte de Dinu Pillat. Pictorul a aflat astfel căîn 1964, după cinci ani de închisoare comunistă pentru „crimă de uneltire împotriva ordinii sociale”, scriitorul Dinu Pillat nu mai aştepta mult de la viaţă: şi-ar fi dorit să fie doar paznic într-o grădină publică; nu s-a întâmplat. Ştefan Câlţia a început să lucreze o serie de şase picturi în ulei şi şaisprezece desene în tuş – toate grădini şi toate imaginate pentru Dinu Pillat.

Lucrare Stefan Caltia.1

Ștefan Câlția, Măr înflorit cu nori

Reproducerile sunt însoţite în volum de eseuri semnate de H.-R. Patapievici, Monica Pillat, Gabriela Massaci, Carmen Brăgaru şi Patricia Bădulescu,  şi de un fold-out cu lucrarea Diptic 1 a lui Andrei Mateescu – o imagine tulburătoare a unui bloc de beton, ca cel în care a trăit Dinu Pillat, departe de orice grădină. Cartea este realizatăîn parteneriat de Fundaţia AnnArt şi Galeria Posibilă, în ediție bilingvă, română şi engleză; lucrată în condiții grafice remarcabile la Fabrik, este publicată în tiraj limitat de 200 de exemplare, numerotate şi individualizate prin includerea unei plante presate, culese din grădina pictorului.

Prin programul său Arta la Verde, Fundaţia AnnArt a preluat o parcelă ne-amenajată din cadrul Grădinii Botanice, pe care, în echipă cu specialiştii Grădinii Botanice şi cu voluntarii din programul Ajungem Mari, o va ‘creşte’ pe parcursul ciclurilor necesare de plantare, transformând- o în Grădina Ştefan Câlţia pentru Dinu Pillat.

Lansarea cărţii şi prima plantare simbolică vor avea loc în prezenţa artistului şi a Monicăi Pillat, fiica scriitorului.

Cu mulţumiri speciale Paulinei Anastasiu, Directorul Grădinii Botanice, şi echipei sale, pentru sprijin şi receptivitate la semnificaţia acestui proiect.

Fundaţia AnnArt | Arta la Verde în parteneriat cu Grădina Botanica Bucureşti, Galeria Posibilă, Ajungem Mari

 2015 Gradini pt Dinu Pillat

 Constantin Rusu: Direcţii.Sens

Vernisaj al expoziţiei personale de desen şi asamblaj

marţi 14 iunie, ora 20 ,

Galeria Annart, str Paris 39

Expoziţia este a doua personală Constantin Rusu la AnnArt – ceea ce pentru un artist tânăr constituie deja o performanţă. Seria de lucrări, desen în tehnică mixtăşi tus pe hârtie, explorează un sens existenţial profund, căutat în intensitatea negrului şi puritatea expresivă a albului, în spaţiul restrâns al pânzelor de 30 x 40 cm sau în deschiderea ‘ferestrelor’ de peste un metru şi jumătate. Artistul pune în valenţe noi săgeata, marca grafică ce a definit prima serie prezentată la AnnArt după absolvirea UNArte la Bucureşti în anul 2009.

Aceasta serie vine în urma unui stagiu de documentare şi creaţie la Citée Internationale des Arts, la Paris, unde Rusu a beneficiat de Bursa Constantin Brâncuşi acordată de Institutul Cultural Roman, care i-a deschis un orizont nou de interacţiune cu mediul inter-disciplinar al artelor, în perioada 2015 – 2016.

Absolvent al departamentului de pictură al UNArte București – master în 2011 și licență în 2009 – cu o bursă de studiu la Accademia di Belle Arti di Roma, Italia în 2008, Constantin Rusu (n. 1987, București) este membru al UAP din 2012, a participat în tabere de creație și în numeroase expoziții colective de pe plan național și intenațional, în Spania și Franța. Constantin lucrează pictură și grafică într-o manieră originală, cu o iconografie încifrată/înscrisă în semne grafice și săgeți vectoriale, care au ca substrat meditații profunde în raport cu viața și existența umană. Laureat al Premiului AnnArt în 2012, artistul colaborează cu galeria AnnArt din 2011, când a participat în cadrul EBienale la expoziția de grup TAA_2011, apoi au urmat Caiet de planuri și personala artZoom Constantin Rusu din 2012, urmate in continuare de participări la expozițiile de grup TAA_2014 și Trei, in 2015. Tot în 2014 primeşte Premiul Uniunii Artistilor Plastici, în cadrul Bienalei Internationale de Gravură și Premiul pentru Pictură acordat de Filiala Pictură UAP Bucuresti. În 2015 a devenit şi căştigător al bursei Constantin Brancuşi. Trăiește și lucrează în București.

Expoziția va fi deschisă pentru public în perioada 15 iunie – 30 iulie.

Un pic mai tarziu, Garden Party !

marţi 14 iunie, str. Paris 39

Aşteptăm căderea serii ca să aprindem luminile turcoaz şi să ne bucurăm, împreună cu prietenii noştri, de sensul ascuns al artei contemporane.

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România și pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul nostru reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ştefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Mircea Roman sau Virgil Scripcariu, dar și tineri artiști emergenți precum Constantin Rusu , Andreea Albani, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-romanească, la parterul unei clădiri din anii ’20.

www.annartgallery.ro


About the Author



Back to Top ↑