Eveniment

Published on decembrie 12th, 2015 | by Marius

0

Albumul de artă fotografică “România lui Iosif Berman”

2    1

Albumul de artă fotografică “România lui Iosif Berman”

Adina Ștefan    

Pe 3 decembrie 2015, a avut loc, la ASE, în Aula Magna, lansarea unui album Berman inedit. Este pentru prima dată când lui Iosif Berman i se dedică un album de artă, în exclusivitate Berman, şi, mai ales, un album bazat pe o colecţie particulară, cea alcătuită din fotografii care au fost păstrate în familia celebrului fotoreporter interbelic şi care poartă numele fiicei sale celei mai mari, Colecţia « Luiza Berman ».

M-am bucurat de prietenia doamnei Luiza Berman timp de exact un deceniu, din 2001 şi până în 2011, când Lili, cum îi spuneam şi eu precum cei din familie şi apropiaţii săi, a părăsit această lume.

Atunci când şi-a simţit sfârşitul aproape, mi-a încredinţat, prin testament, colecţia de familie, pe care eu am numit-o « Colecţia Luiza Berman », alcătuită din fotografiile rămase de la tatăl său şi m-a rugat, ca după ce ea nu va mai fi, să fac « tot ce va fi posibil » pentru a nu lăsa să se piardă amintirea tatălui său. I-am promis, din toată inima. Şi, apoi, providenţa şi-a spus cuvântul, în tot ce am realizat pentru neuitarea lui Iosif Berman.

« România lui Iosif Berman », album editat în condiţii grafice deosebite, la Editura Monitorul Oficial, cu zeci de imagini din Colecţia Luiza Berman şi cu articole semnate de academicienii Răzvan Theodorescu şi Sabina Ispas, de Emanuel Bădescu, cercetător la Cabinetul de Stampe al Academiei Române, şi de jurnalista Adina Ştefan, actualul proprietar al fotografiilor de familie Berman, este o încununare a parcursului de până acum închinat memoriei lui Iosif Berman, de după moartea ultimei reprezentante a familiei sale, doamna Luiza Berman. Acest parcurs a cuprins, cu începere din 2012, interviuri TV, o conferinţă organizată de Fundaţia Calea Victoriei, dar, mai ales cele două mari expoziţii Berman, din toamna lui 2013, de la Muzeul Cotroceni şi de la Biblioteca Naţională a României.

Albumul « România lui Iosif Berman » este o apariţiea editorilă remarcabilă pentru păstrarea memoriei artistului fotograf și a fost realizat în colaborare cu Asociaţia România Culturală, a cărei preşedintă, Beatrice Todireanu, a coordonat întregul proiect.

Lansarea albumului a prilejuit petrecerea unei seri minunate în care s-a vorbit despre Berman şi arta sa fotografică, dar şi despre epoca în care el a trăit şi a creat o operă extrem de valoroasă. La marile biblioteci din Bucureşti, în colecţiile ziarelor Adevărul, Dimineaţa, Realitatea ilustrată, Gazeta ilustrată, sau în colecţia revistei culturale Cuvântul Liber, pot fi găsite mii de fotografii publicate de Berman între anii 1912-1940, cât timp a fost cel mai cunoscut fotoreporter din presa interbelică românească. Apreciat şi peste hotare, a colaborat cu mari agenţii de presă europene, dar a publicat fotografii şi în New York Times, iar presigioasa şi elitista revistă americană National Geographic i-a găzduit un număr de poze, record pentru România, 17, cu prilejul unui reportaj scris de jurnalista americană Henrietta Ellen Holmes, în 1934 şi intitulat « The Spell of Romania ».

Berman trebuie cunoscut de jurnaliştii de azi, de iubitorii de artă fotografică şi de publicul larg. Este o bucurie să-i priveşti fotografiile. Pe lângă incontestabila lor valoare documentară legată de trei decenii de viaţă românească, în cea mai mare parte, din fascinanta perioadă interbelică, fotografiile lui Berman au o inestimabilă valoare artistică şi o uimitoare profunzime umană. Berman a fost un fotoreporter înnăscut care a muncit mult şi cu pasiune pentru profesia sa. Dar a fost şi un artist vizual talentat şi cultivat. Iar ca om, s-a bucurat de preţuirea şi prietenia unor nume celebre, precum, Iorga, Enescu, Bâzu Cantacuzino, Dimitrie Gusti, căruia i-a fost şi colaborator apropiat şi preferat, în campaniile etnografice ale Şcolii de Sociologie de la Bucureşti, organizate prin satele româneşti, din anii ’20-‘30. A fost un apropiat al familiei regale, fiind fotograful oficial al regelui Carol al ll-lea.

A fost un soţ bun şi un părinte iubitor, pe care fiica sa Luiza Berman l-a iubit toată viaţă. Astăzi, albumul « România lui Iosif Berman » îl readuce printre noi, pe Iosif Berman, prin fotografiile pe care dragostea fiicei sale, Luiza, prietenia dintre noi şi voinţa divină au făcut ca, după aproape trei sferturi de veac, de la moartea sa prematură, în 1941, la doar 49 de ani, aceste fotografii, provenite chiar de la familia sa, să fi făcute cunoscute publicului de astăzi, care, la fel ca și cel din epoca lui Berman, se bucură de opera acestui mare artist fotograf. Dedicat fotojurnalismului, meserie şi profesiune de credinţă, prin care Iosif Berman a imortalizat viaţa, sub toate aspectele sale. Prietenul şi colegul său Geo Bogza l-a numit pe Iosif Berman « Omul cu o mie de ochi » pentru că nimic nu scăpa atenţiei, înţelegerii şi simţirii sale. Albumul « România lui Iosif Berman » vă va convinge că Iosif Berman nu trebuie uitat.

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑