Infoagenda

Published on October 28th, 2014 | by Marius

0

Andreia Ioana Cismașiu – Pagini din jurnalul meu. Scrisori netrimise

SILVIA’S ART GALLERY

Vă invita JOI, 30 octombrie, ora 18

la deschiderea expoziției

ANDREIA CISMAȘIU

PICTURĂ ȘI BOOK ART

PAGINI DIN JURNALUL MEU

SCRISORI NETRIMISE

Ansamblul FLAUTO DOLCE

ZOLTAN MAJO / Flaute drepte / Conducerea artistică

MARIA SZABO / Flaute drepte

NOEMI MIKOS / Clavecin

MIHAELA MAXIM / Soprană

Andreia Cismașiu (n. 1979, Turda, Cluj), absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj, secția Foto-Video (2003), masterat (2011), își menține activitatea prolifică revenind cu o a doua expoziție din acest an la Cluj.

Până în prezent, participă la numeroase expoziții personale și de grup, atât în țară (Cluj, Oradea, Turda, Piatra Neamț, București, Satu Mare, Covasna) cât și în străinătate (Budapesta, Debrecen, Ungaria, Subotica, Serbia, Paris, Nantes, Franța, Londra, Marea Britanie, Boston, SUA, Buenos Aires, Argentina).

În 2005 primește Bursa pentru tineret a Uniunii Artiștilor Plastici.

Lucrările sale se găsesc în colecții particulare din România, SUA, Germania, Ungaria, Armenia și Serbia.

PAGINI DIN JURNALUL MEU / SCRISORI NETRIMISE

Pagini din jurnalul meu / Scrisori netrimise este o temă personală care ilustrează, prin intermediul culorii, al formelor, grafismelor și semnelor, trăiri personale; întâlnirea cu sinele, meditația și rugăciunea – totodată. Acest demers este modalitatea mea personală de a-mi exprima sentimentele aferente fiecărui moment din viața. Deschid paginile din jurnalul meu ori de câte ori simt nevoia să mă retrag în interiorul fiinţei mele.

Scrisori netrimise sunt scrisorile scrise de mine către mine. Ele reprezinta momentele în care stau fațăîn față cu ființa mea interioară, făcând abstracție de zgomotul ambiental sau de banalele preocupări cotidiene inerente.

Este modalitatea mea de autodescoperire și de autocunoaștere.

Realizarea proiectului Pagini din jurnalul meu / Scrisori netrimise este un proiect început în 2012, cu ocazia participării la prima ediție a Bienalei Book Art Biennale organizată la Satu Mare, urmată de Bienala de Carte obiect New York, 2013, și de Bienala de Carte Obiect organizată la Moscova, în august 2014. Toate aceste manifestări artistice fiind organizate de Uniunea Artistilor D.Fleiss East West Artists. Deschizătorul periplului meu în sfera book art, este artista Dorothea Fleiss, căreia îi sunt profund recunoscătoare.

Proiectul meu aduce laolaltă pictură, mixed media (o tehnică agreată de mine), cartea obiect și obiecte miniaturi, toate aceste medii transpunând aceeași idee – pagina de jurnal.

Paginile jurnalului meu se nasc într-un ritm zilnic, saptamânal sau lunar, ori de câte ori întamplări din viaţa mea personală mă provoacă sau ma invită la introspecție.

Fiecărei pagini, datată şi semnată, îi corespunde o zi din viaţa mea, din familia mea. Unicitatea acestor cărți-obiect rezidă tocmai din cronologia paginilor lor, care se aseamănă una cu alta și diferă, totodată, asemenea zilelor din an.

Pagini din jurnal/Scrisori netrimise este una dintre cele mai îndragite preocupări ale mele, pe lângă pictura de șevalet și decorarea obiectelor din lemn, spre care ma aplec cu preocupare și dedicare. (Andreia Cismașiu)

Expoziția Pagini din jurnalul meu / Scrisori netrimise este un eseu despre iubire, metamorfozat în scrisori, toate încântătoare. Ea le trimite nu numai copiilor care trăiesc şi speră încă în idealurile de lumină şi bucurie din fiecare dintre noi, dar şi întregului univers. Andreia Cismaşiu expediază scrisori pe Calea Lactee, pe lumina razei de Soare, printre adrese de constelaţii, printre ”focuri” de Duh Sfânt, prin azurul cerurilor unor peisaje de pe-o Gură de Rai. Nu lipsesc scrisorile trimise de pe frunzele verzi spre miracolul vieţii, sau scrisorile cu ”amprente”, cu mult roşu de viaţă, sânge, de căldură. Nu lipsesc nici scrisorile cântate în patru colţuri, pentru copii liniştiţi care merg spre somn, spre vis. Este un univers bogat, armonios care înţelege şi spaima, necunoscutul, spirala drumului spre Sine, dar şi spre ceilalţi; scrisori din vechimi, ale cronicilor vechi, timbrate sau nu, cu scriituri în litere şi limbi de neînteles pentru cei ce nu ştiu că pentru artă trebuie sa ştii vocabularul bucuriei, al jocului diafan cu razele de lumină sau cu muzica armoniilor de tot felul…

Scrisorile sunt prinse în cărţi şi cărticele, colaje de ”amintiri”, obiecte dragi într-o lume a dragostei – pentru toţi copii, mari si mici, entuziaşti de zbor și speranţă. (Margareta Catrinu)

Expoziție deschisă în perioada

30 oct. – 12 nov. 2014

L-S: 10.00 – 18.00

ANSAMBLUL FLAUTO DOLCE

Flauto Dolce este un ansamblu unic în felul său în acest colţ al Europei, care a luat naştere la Cluj, în anul 2000, la iniţiativa lui Zoltan Majo, fiind alcătuit din trei instrumentişti si o soprană, toţi cu o bogată experienţă artistică. Numele ansamblului provine de la numele italian al familiei de instrumente flaut drept.

Repertoriul ansamblului Flauto Dolce este format din muzică veche, tradiţională din Europa Occidentală. Ansamblul caută, în aceeaşi măsură, redescoperirea muzicii vechi, tradiţionale din spaţiul românesc, precum şi interpretarea unor compoziţii contemporane, unele prezentate chiar în primă audiţie absolută. De o vreme nici muzica tradiţională de pe alte continente nu stă departe de repertoriul formaţiei.

Ansamblului Flauto Dolce foloseşte drept resurse muzicale diferite culegeri şi manuscrise de epocă, integrând în stilul său influenţe orientale (turceşti, ebraice, ţigăneşti, armeneşti, etc.) sau de altă natură, dar inspirându-se în egală măsură din folclorul autentic şi din muzica veche de curte sau orăşenească.

Expresivitatea şi culoarea aparte a instrumentelor de epocă sunt puse în valoare prin compoziţiile dedicate acestuia şi prin aranjamentele pline de imaginaţie. Soprana Mihaela Maxim contribuie din plin la transmiterea mesajului aparte pe care ansamblul Flauto Dolce îl propune publicului.

Formaţia a evoluat cu succes în concerte şi festivaluri din România (Cluj, Bucureşti, Braşov, Râşnov, Miercurea Ciuc, Sighişoara, Târgu Mureş, Oradea, Zalău, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Mediaş, Craiova, Brăila, Timişoara, Deva, Hunedoara, Odorhei, etc.), precum şi în Austria, Elveţia, Germania, Israel, Italia, Slovenia, Serbia, Slovacia, Spania şi Ungaria. A colaborat cu ICR Bucureşti, susţinând concerte la diferite centre culturale româneşti din lume. Cel mai recent in Israel (la Tel Aviv si Yehiam), fiind invitati speciali la 5th Tel Aviv International Early Music Seminar.

Ansamblul Flauto Dolce a fost partenerul unui proiect comun între Italia, Slovenia şi România de promovare a muzicii baroce din cele trei ţări, integrat în programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene, şi a participat deasemenea la proiectul UNESCO „Cultural Heritage – a Bridge towards a Shared Future”.


About the Author



Back to Top ↑