Infoagenda

Published on aprilie 23rd, 2016 | by Marius

0

Expoziția anuală de artă plastică religioasă și restaurare – ediția 2016

13061926_492784067571874_1473575062090044918_n

Expoziția anuală de artă plastică religioasă și restaurare – ediția 2016

24 aprilie – 8 mai

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Vernisajul expoziției va avea loc în Duminica Floriilor, 24 aprilie, ora 14, la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”.

Vor lua cuvântul doamna conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” și vor prezenta criticii de artă: dr. Roxana Pasculescu, dr. Marius Tita și părintele dr. Florin Șerbănescu, consilier patriarhal.

Tot în Duminica Floriilor, în anul 2015, a fost inaugurată această tradiție a breslei noastre de a avea la o anumita dată expoziția anuală și într-un anume loc, în sediul unuia dintre cei mai importanți parteneri instituționali ai breslei artiștilor plastici religioși și a restauratorilor din România.

Vor fi invitați membri AFAPRR Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP cât și alți membri ai Uniunea Artiștilor Plastici din România, ca și studenți de la UNARTE și alți artiști și/sau restauratori din muzee, instituții de cultură din București și din țară, artiști străini propuși către Comitetul de Direcție și Comisia Profesională a AFAPRR.

Parteneri în organizarea expozitiei sunt Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.

Curatorii expoziției sunt: pictor Cristian Olteanu, pictor restaurator Dr. Irina Sava și istoric cerc. șt. Florin-Ionut Filip Neacșu.

CONCEPT EXPOZITIONAL

IPOSTAZE ALE SACRULUI

„Veţi fi urâţi de toţi din pricina Numelui Meu.” Luca 21:17

Într-o lume pragmatică în care tot mai des citim în presă informații alarmante privind globalizarea persecuţiei împotriva creştinilor, blamarea valorilor religioase și înlocuirea lor cu altele așa zis „umaniste”, Expoziția Anuală din acest an își propune să tragă un semnal de alarmă față de importanța păstrării credinței, a păstrării și a continuării tradițiilor, să aducă în atenție importanța artei sacre, a conservării patrimoniului artistic religios și a actului de restaurare.

Eliminarea simbolurilor și a tradițiilor creștine din viața publică nu înseamnă, de fapt, nimic altceva decât o modificare de simboluri, o înlocuire dirijată a obiceiurilor și ritualurilor creștine, cu obiceiuri și ritualuri noi „ateiste”. În lumea de astăzi: ieslele sunt scoase de peste tot în lume din spațiul public, sărbătorile creștine sunt confiscate și/sau înlocuite cu sărbători păgâne, de multe ori cu substrat diabolic, albul este înlocuit cu negrul (Halloween, Black Friday), lumina cu întunericul.

Mesajul expoziției din acest an se dorește a fi o asumare a zicerii Sf. Ap.Ev. Luca (patronul breslei noastre), adevăr care din păcate este evident prin tribulațiunile și atmosfera neprielnică la care sunt supuși artiștii creatori de arta sacră și restauratorii alături de întreaga breaslă artistică din România.

În cadrul evenimentului restauratorii și creatorii de artă sacră își vor prezenta operele realizate în anul anterior, proiectele multianuale ce s-au finalizat de curând sau sunt încă în desfășurare dar și rezultatele cercetarii de atelier.

Tags: , , , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑