Eveniment
Published on February 2nd, 2015 | by Marius
0Icoana Elenei Murariu
Icoana Elenei Murariu
Marius Tița
Elena Murariu este un pelerin al icoanei, acea imagine venită din vechimea vremurilor pentru a se așterne sub pensula contemporanilor. A pornit la drum din chilia celor ce au trudit, cu secole în urmă, să ne trimită prin secole spiritul întrupat în imagine, și acum a ajuns în casa și în cetatea noastră. Pictorița ne răspunde, fără să vrea cu tot dinadinsul, la întrebări mari ce i-a chinuit pe teroreticieni și politicieni ai credinței și ai teologiei dar mai ales ne răspunde nouă la întrebări pe care ar fi trebuit să ni le punem, mai ales de când am început să ne închinăm la umbre întâmplătoare pe pereți și frecăm portofelul de racla cu moaște. Izvorând din spiritul Bizanțului, din aurul canonului și din pământurile colorate ale plaiurilor românești, Elena Murariu ne îndrumă în căutările noastre spirituale cu estetica de o rară frumusețe a picturii sale. Și este o pictură contemporană cu noi, care ne vorbește de spiritul etern, de fapte din vechime, de trăiri martirice în viziuni moderne care, prin sinceritate, ni se apropie cu dăruire.
Fără îndoială, avem nevoie de această abordare a artei religioase, venită din partea celor hărăziți, a celor care știu, care simt și care trăiesc printre oamenii modernității toride. Pe ei trebuie să îi ascultăm, să îi privim și să îi admirăm. Nu ne vor oferi carne vegetală în plin post ci aurul icoanei autentice și eterne, icoana ce se naște mereu și mereu în cei capabili de credință religioasă, înălțătoare ca arta adevărată, sinceră și luminoasă.
În încheiere, nu la urmă ci pentru a rămâne în minte cu acest aspect plin respect, o deplină plecăciune pentru impresionanta strădanie prin care, în tot anul 32014, Elena Murariu a scris icoana sfinților Brâncoveni în anul al 300-lea de la martiriul lor.
Meșteri restauratori și organizatori