Reportaj
Published on septembrie 12th, 2014 | by Marius
0Istoria unei capodopere – Carolus Magnus de Emil Ciocoiu
2014 a fost, cel puțin pentru orașul Aachen, pentru Germania și pentru cei care vorbesc despre Europa, Anul Carol cel Mare. În 814, acum 1200 de ani, uriașul împărat, la propriu și la figurat, trecea la cele sfinte lăsând o moștenire care uimește și astăzi.
Sunt numeroase și spectaculoase manifestărileși inițiativele menite să marcheze momentul Charlemagne 1200, una dintre ele fiind expoziția Charlemagne. Power, Art and Treasure, desfășurată la Aachen, din iunie până în septembrie, în trei locuri esențiale din curtea regală a lui Carol cel Mare.
Noi, de fapt, vrem să ne referim la pictura monumentală expusă în Primăria din Aachen în aceste zile, o imagine emblematică a vizionarului împărat realizată de pictorul român Emil Ciocoiu, stabilit la Aachen din 1980. Artistul a realizat o operă de mare impact, o imagine care pune accentul pe actualitatea europeană a lui Carol cel Mare, aducând din negura istoriei, de 12 ecole, o compoziție emblematică în azurul și aurul drapelului european. Spada sa aduce lumină și creștinism iar ochii săi pătrunzători emană înțelepciune.
Carolus Magnus a fost pictat de Emil Ciocoiu aproape doi ani, fiind o pictură de mari dimensiuni și de o uriașă putere de sugestie. Trebuie să subliniem faptul că această pictură a fost prima dată expusă public la București, în toamna anului 2013, când teatrul Național București a găzduit ampla retrospectivă Emil Ciocoiu, cu peste 200 de pânze, multe dintre ele în premieră în România.
Fotoreportaj de Marius Tița
Carolus Magnus în Primăria din Aachen
Cu primarul Aachenului, Marcel Philipp, în expunerea de la Primărie
Carolus Magnus de Emil Ciocoiu, la Teatrul Național București, în 2013
Carolus Magnus în atelierul din Aachen al pictorului Emil Ciocoiu
Cu colecționarul Dieter Philipp
Mihnea Tița, un vechi prieten
Cu compozitorul Marijn Simons, violonist, pianist şi dirijor, autorul compoziției muzicale „Water song” – „Cântecul apei”, inspirată de „Trilogia apei” pictată de Emil Ciocoiu