Reportaj
Published on September 3rd, 2019 | by Marius
0Monumentul generalului Gheorghe Mărdărescu, realizat de Valentin Tănase
La 21 martie 1919, de la Budapesta vine vestea instaurarii unei regim communist, Republica Sovietică a Sfaturilor în Ungaria. Era al doilea stat cu regim communist, după cel instaurat de bolșevici în Rusia și ne arată cât de mare era pericolul comunist în vremurile tulburi ce au urmat Primului Război Mondial. Regimul comunist ungar aduce pericolul bolșevic în mijlocul Europei, la porțile Vienei care făcea cu greu față revoltelor proletare și ale soldaților. Regimul sovietic din Ungaria de acum un secol este indisolubil legat de liderul său, Bela Kun, un comunist născut la Cehu Silvaniei și executat de Stalin, în 1938.
La mai puțin de o lună de la instalare, regimul comunist maghiar, care a durat, oricum, 133 de zile, declanșează un atac armat împotriva armatei române, aflată în Transilvania, pe linia de demarcație stabilită de Aliați. Oricum, era singura armată serioasă din regiune, neatinsă de microbul boșevismului. În scurt timp, armata regală română trece la ofensivă și, cu aprobarea Comandamentului aliat, luptă împotriva trupelor bolșevice ale lui Bela Kun până la Tisa. La 20 iulie 1919, trupele comuniste maghiare atacă din nou și trec Tisa. La 2 august, inamicul este scos din luptă iar la 3 august 1919, primele escadroane din Brigada 3 Roşiori, conduse de colonelul Gheorghe Rusescu, intră în Budapesta. A doua zi, la 4 august 1919, generalul Gheorghe Mărdărescu primește defilarea trupelor române pe celebrul bulevard Andrassy.
Generalul Gheorghe Mărdărescu era comandantul Trupelor Române din Transilvania, numit la 12 aprilie 1919. Născut la Iași, la 4 august 1866, Gheorghe D. Mărdărescu a fost militar de carieră, numit șef al Corpului III al Armatei Române chiar în august 1916, devenit general în 1918 pentru ca, anul următor, să fie numit comandant al Trupelor din Transilvania. Din această poziție a participat la operațiunile împotriva armatei bolșevice ungare, până la eliberarea Budapestei și înlăturarea regimului Bela Kun. În octombrie 1919, trupele române s-au retras din Ungaria, conform înțelegerilor aliate. În perioada 1922 – 1926, generalul Mărdărescu a fost ministru de război în guvernul României Mari.
La un secol de la aceste evenimente, la Cluj-Napoca a fost dezvelit un monument dedicat generalului Gheorghe D. Mărdărescu, comandantul Trupelor Române din Transilvania, care a luptat împotriva regimului bolșevic ungar și a intrat în Budapesta în fruntea trupelor sale.
Autorul monumentului este renumitul artist plastic Valentin Tănase, cunoscut pentru imaginile sale laborioase în care dă viață istoriei. În ultimul timp, Valentin Tănase a realizat mai multe monumente – Mihai Viteazu, Regele Mihai – în care detaliul modelat în bronz sau tăiat în piatră înlocuiește valențele culori, în lumini și umbre.
Dezvelirea monumentului generalului Gheorghe D. Mărdărescu de la Cluj-Napoca a avut loc în ziua de 7 august 2019. Au participat primarul Clujului, Emil Boc, președintele Academiei Române Ioan Aurel Pop, ministrul Apărării, Gabriel-Beniamin Leș, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ionel Ciucă.
Fotografiile au fost oferite de Valentin Tănase.