Eveniment
Published on martie 10th, 2016 |
by Marius
Patria mea de Bedřich Smetana sau muzică și pictură la Aachen
În 1882, la Praga erau interpretate, pentru prima dată în concert, cele 6 poeme simfonice ce alcătuiesc seria Má vlast (Patria mea) pe care compozitorul Bedřich Smetana a dedicat-o Cehiei. Primul poem se numește Vyšehrad și este dedicat celebrului castel al istoriei cehilor. Al doilea poem, Vltava, sau Die Moldau, în varianta germană foarte cunoscută, evocă sunetele fluviului în curgerea sa, de la cele două izvoare, Cald și Rece, până la vărsarea în Elba. În acest poem regăsim și cea mai populară parte a compoziției, pe care unii o văd o adaptare a unei melodii italiene iar alții o văd ajunsă la fundamentarea imnului Hatikvah al statului israelian, după un recunoscut împrumut de la români.
Šárka este al treilea poem, inspirat din mitul dragostei devoratoare, la propriu. Al patrulea poem are un nume mai complicat, Z českých luhů a hájů, în traducere Din pădurile și câmpurile Boemiei și este o delicată descriere muzicală a peisajului Boemiei. Al cincilea poem este dedicat Taborului, orașul din sudul Boemiei unde a început revolta adepților lui Jan Hus și pornește de la primele acorduri ale imnului acestora. Al șaselea și ultimul poem simfonic din Má vlast (Patria mea) a primit numele muntelui Blaník și legendei cavalerilor Sfântului Wenceslas.
În zilele de 20 și 21 martie, Sinfonieorchestra din orașul german Aachen va interpreta creația lui Smetana în excepționala sală Eurogress din localitate, sub conducerea dirijorului Orchestrei, americanul Kazem Abdullah care a prezent, cu mult succes, în primul concert din acest, Rapsodia română de Enescu.
Pentru concertele cu Má vlast, dirijorul Kazem Abdullah a avut ideea de a-l invita pe pictorul Emil Ciocoiu, stabilit de aproape patru decenii în Aachen, să realizeze o creație picturală care să completeze evenimentul muzical. După o documentare serioasă și o muncă intensă, pictorul Ciocoiu a realizat câte o pânză de mari dimensiuni și inspirație pentru fiecare dintre cele 6 poeme simfonice. Picturile lui Emil Ciocoiu vor fi expuse în timpul celor două concerte de la Eurogress, în Aachen, iar imaginea lor va fi proiectată în timpul concertului. Se conturează, astfel, un eveniment de excepție care reunește emoția vizuală și vibrația muzicală în momente de rară trăire spirituală în centrul căruia avem bucuria să îl regăsim pe Emil Ciocoiu și înălțătoarea sa pictură.
Kazem Abdullah, Emil Ciocoiu
Vyšehrad
Vltava (Die Moldau)
Šárka
Z českých luhů a hájů (Din pădurile și câmpurile Boemiei)
Tabor
Blaník
Tags: Aachen, Bedrich Smetana, Blaník, Die Moldau, Elba, Emil Ciocoiu, Enescu, Jan Hus, Kazem Abdullah, Má vlast, Rapsodia română, Šárka, Tabor, Vltava, Z českých luhů a hájů