Victor Brauner și colecțiile românești, expoziție la Piatra Neamț
Celebrul avangardist Victor Brauner a murit la Paris, în 1966, și s-a născut la Piatra Neamț, într-o zi de 15 iunie, în 1903. După 113 ani de la naștere și la o jumătate de secol, 3 luni și trei zile de la moartea sa pariziană, tot la Piatra Neamț și tot pe 15 iunie, s-au desfășurat evenimente dedicate originalului artist plecat de la Piatra Neamț spre glorioasa lume.
Un prim moment este reprezentat de expoziția ”Victor Brauner în colecții particulare din România”,de la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, cu exponate rare și private, greu de văzut. Brauner este un artist foarte apreciat, mai ales în Franța și în Occident, în ultimul timp chiar și la el acasă, în România. Trebuie să subliniem că, de fapt, foarte la el acasă, la Piatra-Neamț, Victor Brauner a fost și este apreciat, este evocat și se știu multe despre el. De fapt, la Piatra este un grup de artiști, admiratori, oameni de cultură, civili și chiar oficiali care fac multe lucruri minunate pentru spirit și suflet, nimeni nu este uitat ba chiar este amintit și cinstit.
Astfel, în cadrul manifestărilor dedicate lui Victor Brauner, la 50 de ani de la moartea pariziană și la fix 113 ani de la nașterea sa, chiar la Piatra-Neamț, la impunătoarea sinagogă Baal Shem Tov expum minunații plasticieni ai orașului, Mihai Agape, Dumitru Bezem, Dumitru D. ”Luțu” Bostan, Mircea Răsvan Ciacâru, Viorica Ciucanu, Lucian Gogu Craiu, Petru Diaconu, Laurențiu Dimișcă, Dinu Huminiuc, Ciprian Istrate, Mariana Papară, Ștefan Potop, Mircea Titus Romanescu, Lucian Tudorache. Emil Nicolae, esențialul organizator și al acestor evenimente, ține să sublinieze că Baal Shem Tov, din Piatra Neamț, este singura sinanogă de lemn din Europa care a scăpat de marele incendiu numit al Doilea Război Mondial. Și împlinește 250 de ani.
Premiul ”Victor Brauner” al acestei prime ediții a manifestărilor dedicate marelui artist pariziano-nemțean a revenit cunoscutului pictor Mircea Răsvan Ciacâru, în a cărui metaforă picturală îi regăsim, în dialog peste timp, pe marele artist avangardist și pe Emil Nicolae, cel care, la Piatra Neamț sau pornind de la Piatra Neamț îl evocă și îl relevă pe acesta, și sculptorului Lucian Tudorache,autorul bustului dezvelit în fața școlii unde a învățat Brauner chiar în 2003, la Centenar.
Ion Pop, Vlad Pană, Emil Nicolae, Adrian Alui Gheorghe
Emil Nicolae, Mircea Răsvan Ciacâru
Lucian Tudorache, Ștefan Potop
Viața și înseamnătatea lui Victor Brauner este subiectul filmului ”Victor Brauner, Le Grand Illuminateur Totemique”, de Fabrice Maze, dar și al simpozionului ”Victor Brauner și avangarda românească”, menit să competeze complexele manifestări dedicate artistului român (cu participarea lui Valdimir Pană, Adrian Alui Gheorghe, Ovidiu Morar, Angela Baciu, Cristian Livescu, Petrișor Militaru, Luiza Mitu, Isabel Vintilă, Alexandru Ovidiu Vintilă, Adrian G. Romilă, Lucian Strochi, Emil Nicolae).
Manifestările sunt organizate de Federaţia Comunităţilor evreieşti din România, Comunitatea evreilor din Piatra-Neamţ, Uniunea artiştilor Plastici din România-Filiala Neamţ, Complexul muzeal judeţean Neamţ, Muzeul de Artă Piatra-Neamţ, Biblioteca ”G.T. Kirileanu”, Liceul de arte ”Victor Brauner” din Piatra-Neamţ, Asociaţia ”Piatra-Neamţ, te iubesc!”.