articţionar

Published on iunie 16th, 2014 | by

0

Vitalie Butescu – pictor

Născut la 3 octombrie 1972, în localitatea Ştefan Vodă din Basarabia, acum Republica Moldova, pe malul Nistrului.
1990 – absolvent al Colegiului de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală” din Chişinău, secţia pictură, clasa profesorului Sergiu Fusu.
1997 – licenţiat al Academiei de Arte “Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca, lucrarea de licenţă fiind executată sub indrumarea profesorului Ioan Nica.
În perioada 1996-1998 a participat activ la expoziţiile UAP şi a expus şi în galerii private din Germania, Olanda, Belgia, Ungaria, Grecia, Japonia.
În 1999, s-a stabilit la Londra, unde este acreditat de Bayswater Road Artists Gallery pentru expunere şi vânzare lucrări profesioniste.

Revine în România în 2005 iar în anii 2005 şi 2006, colaborează şi lucrează împreună cu regretatul maestru Bogdan Pietriş. în august 2006 a participat la Tabăra Internaţională de Artă Plastică Inter-Art Aiud, iar în decembrie la expoziţia de grup ”Ateliere Bogdan Pietris”.
În luna mai 2007 a participat la cea de-a IV-a ediţie a Taberei de Creaţie ”Pictori de azi la Balcic”, finalizată cu o expoziţie de grup ”Pictori de azi la Balcic” la Institutul Bancar Român (iunie) şi la Muzeul de Artă din Constanţa (august). Cu ocazia deschiderii Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu (1-22 sept. 2007), a fost selectat să participe cu lucrări la expoziţia “Europa în sunet şi culoare”, în foaierul Sălii Mari a Palatului.

În februarie 2008 a avut lucrări selectate la expoziţia de grup «Balcic. Şcoala de la Marea Neagră» la Galeriile Arcade din Bistriţa (5-25 februarie), iar în perioada 29 aprilie – 4 mai a participat la Europ’Art Geneve International Art Fair, proiect continuat în luna mai cu o expoziţie de grup “Elite Art Gallery @ Europ’Art 2008” la Galeria Artelor a Cercului Militar Naţional. în iulie a participat la expoziţia “O inimă cât o ţară” dedicată personalităţii Reginei Maria şi moştenirii sale artistice, iar în septembrie a avut lucrări selectate la expoziţia de grup “Culorile feminităţii”.

În septembrie 2009, cu ocazia Festivalului şi Concursului Internaţional “George Enescu”, a fost selectat să participe cu lucrări la expoziţia organizată în foaierul Sălii Mari a Palatului. în septembrie 2010, în cadrul manifestărilor dedicate implinirii a 551 de ani de atestare documentară a oraşului Bucureşti, a fost selectat să participe cu lucrări la expoziţia organizatã la Galeriile de Artã ale Municipiului Bucureşti, iar în octombrie a participat cu lucrãri la expoziţia de grup prilejuită de incheierea ediţiei 2010 a proiectului “Pictori de azi la Balcic”. în martie 2011 a participat cu lucrări la expoziţia de grup “Culorile feminităţii” organizată la Galeriile de Artã ale Municipiului Bucureşti, în aprilie a fost selectat sã participe cu lucrări la expoziţia de grup “Memoria Balcicului” organizatã la Institutul Bancar Român, în aprilie a participat la expoziţia de grup “Axis Mundi”, iar în perioada iunie – august a avut lucrări pe simeze în cadrul expoziţiei “Dialog cromatic” organizată la GAMB. în martie 2012 a avut lucrãri pe simeze în cadrul expoziţiei “Arc peste timp”, Piano Cazola, Cluj-Napoca. În 2012 participă la proiectul “Balcic 5+1“, alături de alţi 4 pictori – Florin Bârză, Corneliu Drăgan-Târgoviște, Mihail Gavril, Mihai Potcoavă – şi criticul de artă Marius Tița. Proiectul “Balcic 5+1“, organizat de Elite Art Gallery, a cuprins o tabără de creație la Balcic și două expoziții, “De la Bucureşti la Balcic“, care a precedat deplasarea la Balcic, și “Pictori de azi la Balcic“, care l-a finalizat. În iunie 2012 a participat la expoziţia “Balcic, arc peste timp“ la Muzeul Naţional Cotroceni, iar în noiembrie 2012 a susţinut o mini – expoziţie pe perioada Conferinţei Naţionale “Medicina bazată pe dovezi” la Crystal Palace Ballrooms din Bucureşti.

În 2013 a participat la expoziția de la Galeria de artă contemporană «Turnul fierarilor» din Sighişoara, alături de alţi 9 artişti participanți la Tabăra de creaţie «FroniusArt 2013». În noiembrie 2013 revine la Sighișoara, la o nouă ediție a «FroniusArt». În mai 2013 a participat la Tabăra de creaţie «Pictori de azi la Balcic», finalizată cu o expoziţie la Galeria Castelului Reginei Maria de la Balcic, şi cu o expoziţie la Elite Art Gallery. în august 2013 a participat cu lucrări la mini – expoziţia “Suvenir de Sibiu”, în septembrie 2013 a fost invitat să participe la expoziţia de grup “Peisaje contemporane”, U-Art Gallery.

În 2013 a făcut o călătorie personală de studiu în Japonia.

În 2010, la vernisajul primei sale expoziții la Sala Brâncuși a Palatului Parlamentului, a fost lansat albumul „BALCIC by BUTESCU” de Marius Tița, primul și singurul album de autor dedicat Balcicului.

Expoziţii personale:
2014 – „Decupaje citadine”, Muzeul Județean Olt – Galeria ARTIS, Slatina (împreună cu Corneliu Drăgan-Târgoviște).
2014 – „Pete de culoare”, Muzeul Județean Arges, Galeria de Arta Naiva, Pitesti (împreună cu Corneliu Drăgan-Târgoviște).
2014 – „Pete de culoare”, sala „Constantin Brâncuși”, Palatul Parlamentului, București (împreună cu Corneliu Drăgan-Târgoviște).
2013, 2011, 2009 – Elite Art Gallery, Bucureşti.
2012, 2009, 2008, 2007 – Galeria Artis, Muzeul Judeţean Olt, Slatina.
2012 – “BUTESCU”, Galeria Regală, Casino Sinaia.
2011 – „Culorile Bucureștiului”, Galeriile SCITART Bucureşti.
2011 – U Art Gallery, București.
2011 – Holul Ateneului Român
2011 – „Ofranda Balcicului”, sala ARTIS, Muzeul Judeţean Olt, Slatina.
2010 – Sala Brâncuşi, Palatul Parlamentului.
2010 – Galeria GalAteCa, Biblioteca Centrală Universitară „Carol l”, Bucureşti (împreună cu Gheorghe Zvarici și Sergiu Plop).
2010 – Muzeul Judeţean de Artă Prahova “Ion Ionescu Quintus”, Ploieşti.
2010 – Galeria GalAteCa, Biblioteca Centrală Universitară „Carol l”, Bucureşti. Invitat să expună alături de pictor: sculptorul Constantin Nicolin.
2009 – Holul Ateneului Român, Bucureşti.
2009. – Ceainăria Greentea, Bucureşti.
2009 – „București, mon amour”, Primăria Municipiului Bucureşti.
2009 – Centrul Cultural Habitus, Sibiu.
2009 – Galeria de artă ANA, Bucureşti.
2008 – Galeria Atelier Hanul cu Tei, Bucureşti
2008 – spaţiul expoziţional ACVAL, Ploieşti.
2007 – Ambasada SUA la Chişinău, Republica Moldova.
2007 – ArtJazzClub, Bucureşti.
2006, 2005 – Comisia Naţională Română pentru UNESCO, Bucureşti.
2006 – City Gallery, Botoşani.
2006 – Galeria Silva, Buşteni.
2005 mai – FRACCU, Paris – Franţa.
1999 – Harlequin Gallery, Londra.
1997 – Galeria Bibliotecii Centrale Universitare, Cluj Napoca.
1997, 1998 – „Art” Gallery, Timişoara.

 

Lucrări în colecţii particulare din România, Germania, Olanda, Belgia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Japonia, Marea Britanie, SUA, precum şi în muzee de artă contemporană din Bucureşti – Cotroceni, Aiud, Medgidia, Constanţa, Slatina.

 

Galerie de pictura

pictura-vitalie-butescu-1

Pentru mai multe detalii vizitati: www.butescuart.ro

Note critice:

„….basarabeanul Vitalie Butescu, a cărui expoziţie dedicată Bucureştiului şi celor 550 de ani de atestare documentară s-a deschis marţi chiar pe holul central al Primăriei lui Oprescu, la uşa ce stă mereu închisă şi priveşte la Cişmigiu. Intrarea în parc ce se vede de acolo este, de altfel, una dintre imaginile pe care ni le propune, în ulei pe pînză, pictorul, care nici el nu este născut în Bucureşti, şi nici în Oltenia. Numit cu “escu” în coadă, cam de neiertat în Basarabia ocupaţiilor din ultimele decenii, Vitalie Butescu s-a născut în localitatea Ştefan Vodă, alt nume periculos, de după Prut. De mic a fost atras de arta plastică iar căderea comunismului de ambele părţi ale rîului despărţitor de fraţi i-a dat voie să vină în România, să înveţe meşteşugul şi cele sfinte ale artei. Dar nici atunci nu Bucureştiul i-a ieşit în cale, ci Clujul. Mai face o şedere de ani buni la Londra şi apoi vine la Bucureşti deplin ca să îi spună, ca în vremurile bune, “mon amour”. Declaraţia sa de dragoste înseamnă imagini ale Bucureştiului aşa cum nu l-a mai privit nimeni, deşi am fi tentaţi să îl încadrăm pe artist la clasici. Este o întreprindere pe care am refuzat-o mereu şi recomandăm să luăm seriozitatea pictorului ca pe un gest de respect faţă de public şi mai ales faţă de subiect, faţă de acest Bucureşti care are mare nevoie de dragostea şi respectul nostru.” (Marius Tiţa – ziarul Bursa 18 sept. 2009)

 

Tags: , ,


About the Author



Back to Top ↑