Reportaj

Published on mai 12th, 2020 | by Marius

0

Irepetabil! ”Rotten Walls” by Dionis Pușcuță & Ovidiu Ungureanu

A fost muzeu de istorie dar nu a rezistat istoriei, a dispărut. S-a născut acum 99 de ani, a fost și muzeu de etnografie, și de artă, în Bacău. A fost o casă plină de lume, care a adăpostit multe lucruri frumoase, din categoria celor inestimabile, ca valoare. La un moment dat, a rămas singură și pustie, din ce în ce mai pustie și mai plină de riduri, de fapt, de crăpături. Casele sunt ca oamenii, când îmbătrânesc și rămân singure se fac din ce în ce mai mici, mai triste.

Probabil că în acte găsim explicații, din cele juridice, moderne, cert este că, acum, a dispărut cu totul, doborâtă de buldozere tinere și puternice. În România, muzeele se retrocedează, mai ales cele de artă. Există un singur caz, la Galați, unde se construiește un muzeu de artă, nou-nouț. În alte părți, buldozerul a șters orice urmă de pe pământ, a muzeului.

În urmă cu câțiva ani, când clădirea muzeelor era pustie și pe picioare, doi artiști ai imaginii din Bacău, pictorul Dionis Pușcuță și fotograful Ovidiu Ungureanu, au decis să îi ofere o ultimă simeză. Au intrat în fostul muzeu cu brațele pline de pictură, cea realizată de Dionis, și au readus culoarea în acest spațiu condamnat pe nedrept. Pentru câteva clipe, sălile s-au luminat a artă, s-au auzit din nou voci, discuții artistice, pictura a fost admirată, pentru ultima dată în fostul muzeu de artă, de istorie sau de etnografie. Artistul fotograf Ovidiu Ungureanu, un poet al imaginii pline de inteligență emoțională, a surprins aceste clipe în eseuri ce constituie propria sa expoziție în muzeul abandonat, alungat.

Avem, acum, privilegiul de a vedea ”Rotten Walls” by Dionis Pușcuță & Ovidiu Ungureanu, un moment artistic unic, irepetabil.

Rotten Walls

Rotten Walls – 27.07.2017Dionis Puscuta & Ovidiu Ungureanu

Publiée par Chromatique sur Vendredi 4 août 2017

 

”Rotten Walls”

Dionis Pușcuță & Ovidiu Ungureanu 

 

  

 

 

  

  

  

Epilog

  

Tags: , ,


About the Author



Back to Top ↑