Piaţa de artă

Published on iunie 25th, 2014 | by Marius

0

Licitatia Goldart 126. 30 iunie 2014

LICITAȚIA Valori culturale balcanice, valori perene

Luni, 30 iunie 2014, ora 19:00

Galeria GOLDART Ghildush

Iubitorii de artă sunt din nou invitați pe data de 30 iunie la o licitație completă, cuprinzând capitole consistente de carte de artă, argintărie, sticlărie, ceramică, metal, artă contemporană, artă religioasă, grafică și pictură românească.

Reținem și de această dată bogăția genurilor abordate de pictorii români. Peisajul este reprezentat de autori precum: Iacob Lazăr, Adam Bălțatu, Dimitrie Loghin, Aurel Popp Ludoșanu, Iosif Steurer, Al. Moscu, Elena Vavylina, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Sabin Bălașa.

În „Vedere spre Pietrărie”, Micaela Eleutheriade reușește să transmită un sentiment stenic, odihnitor, din observarea unui motiv colinar.  Pictorița cuprinde în notații spontane un peisaj văzut panoramatic, cu suplețe și modulație, cu o remarcabilă eleganță a liniei.

    „Grădina japoneză” de Samuel Mützner, pictată în manieră impresionistă, este impregnată de un jovial sentiment al naturii, purtând aceeași mărturisire a unui temperament înclinat spre descoperirea jocurilor feerice ale luminii.

Remarcabile naturi statice, realizate de Rodica Lazăr, Mina Byck Wepper, Ioan Papazoglu, Gheorghe Juster sau Ioan Dreptu, ne atrag în egală măsură atenția.

    „Natura statică cu flori” de I. Theodorescu Sion transmite un sentiment al perenului indus de cromatica consistentă și de factura picturală susținută de o împăstare densă, ce dezvăluie din partea autorului o înclinare spre structura solidă a obiectelor.

Remarcabile sunt și cele câteva portrete și compoziții cu personaje, prezente în actuala sesiune. Acestea sunt ilustrate de nume ca: Ecaterina Cristescu Delighioz, Ovidiu Oprea, Nicolae Vermont, Samuel Mützner, Erno Nagy sau Arthur Mendel.

   „Nuntă în târg” de Constantin Piliuță ne dezvăluie o dată în plus spiritul artistic fervent, ironic și egolatru al autorului, dublat de un lirism debordant. Personajele sunt caracterizate de o cuceritoare prospețime, în culori explozive, vibrante, în tonuri de o mare vitalitate.

În mod excepțional, licitația Goldart din 30 iunie reunește un număr important de artiști de origine aromână.  Artiștii de origine aromână s-au integrat în mediul românesc fără să-și afirme în mod special identitatea, alta decât cea plastică, pe care trebuiau s-o cucerească individual. Ecouri identitare au apărut însă, ca în orice manifestare autentică, unele la nivelul preferinței pentru un subiect, altele identificabile la nivelul ethosului.

Sunt prezentați, pentru prima oară în aceeași licitație, artiști aromâni din toate generațiile artei moderne și contemporane românești, maeștri și discipoli, cum este Theodor Aman, primul director al Școlii de Belle Arte de la București – cu o gravură, „Cap de copil”, și Pericle Capidan (1869 – 1966), pictor aromân format în primele decenii de funcționare a școlii, ca elev al lui Aman și Tattarescu, dar și artiștii următoarei generații a școlilor românești de la Iași și București care s-au format mai întâi la Budapesta și München, ca Ary Murnu (1881 -1971), ori la Paris, cum a fost cazul lui Sever Burada (1896-1968) cel care, după anii de studii cu D. Dem. Mirea, pleca la École nationale des beaux-arts.

                          draghici

               Ion Drăghici – Expresia capului de cal

           Licitația numărul 126 a Casei GOLDART Ghildush va avea loc luni, 30 iunie, ora 19:00, la Galeria GOLDART Ghildush, Intr. I.L. Caragiale nr. 1.

Vizitarea expoziţiei se poate face tot aici, după următorul program:
Luni – vineri (23-27 iunie), între orele 11.00-17.00
Sâmbătă, 28 iunie, între orele 11.00-17.00
Luni, 30 iunie, între orele 11.00-19.00

Tags: , , , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑