Eveniment

Published on octombrie 19th, 2020 | by Marius

0

Sărbătoarea Sfântului Luca, primul pictor

Există o frumoasă tradiție care spune că primul om care a pictat chipul Fecioarei a fost Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. El devine primul iconar dar și primul om, cel puțin în era creștinismului, care face din harul și meșteșugul picturii o activitate apreciată de societatea omenească. Sfântul Luca este prăznuit la 18 octombrie iar pictorii români specializați în subiecte religioase, care fac și o restaurare de mare valoare, organizează o slujbă de pomenire a tuturor artiștilor români care au abordat astfel de subiecte. Din păcate, sunt pomeniți din ce în ce mai mulți artiști și critici de artă care, până nu de mult, participau cu emoție atât la slujba de la biserica de lemn din Muzeul Satului, dar și la simeza sărbătorească vernisată în aceeași zi, la același prestigios muzeu bucureștean. Artiștii sunt reuniți în Asociația Filiala Artă Plastică Religioasă și Restaurare (AFAPRR) a Uniunii Artiștilor Plastici din România, organizație cu o frumoasă tradiție și o intensă activitate.

În condițiile stricte ale anului 2020, plasticienii AFAPRR s-au întâlnit în duminica Sfântului Luca, de 18 octombrie, pentru a asculta slujba de la biserica de lemn, adusă la Muzeul Satului din satul Timişeni din județul Gorj, ținută, ca de obicei, de preoții Florin Șebănescu și Lică Lepădatu, dar și pentru a deschide expoziția lor anuală, unul dintre puținele saloane de artă plastică pe care le mai vedem continuându-și tradiția.

În 2020, Paznicul Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, patronul artiștilor, a picat duminica, o duminică frumoasă, plină de lumina soarelui și culorile toamnei. (Marius Tița)

Sărbătoarea breslei, 18 octombrie 2020, la Muzeul Satului. Fotoreportaj de Vlad-Iulian Fodor

Irina Sava, președintele AFAPRR de acum, și Cristian Olteanu, președintele AFAPRR din trecut

Gheorghe Maftei – Mafu

Matei Enric

Vintilă Mihăescu

Mihail Gavril

Cristiana Călinescu Fodor

Florian Mihăilescu

Nicu Dumitrescu

Valeriu Șușnea

Vlad-Iulian Fodor

Mariana Vesa

Răzvan Paul Mihăescu

Marlen Târcavu

Elena Borundel

Bianca Andreea Constantin

Ovidiu Ionescu

Cîrstina de la Studina

Sorin Vintzeanu


About the Author



Back to Top ↑